Kurc: Da Pregovori O Novoj Vladi Ne Traju Duže Od 60 Dana

Srna
Kurc: Da Pregovori O Novoj Vladi Ne Traju Duže Od 60 Dana

Beč - Mandatar za sastav nove austrijske vlade Sebastijan Kurc izrazio je želju da pregovori o formiranju novih vlasti ne traju duže od dva mjeseca.

Austrijski predsjednik Aleksander fan der Belen dao je krajem sedmice mandat Kurcu čija je Narodna partija /OVP/ osvojila 31,5 odsto glasova na izborima prije sedam dana.


"Austrijanci očekuju da će brzo biti oformljena jaka i stabilna vlada koja će raditi. To znači da pregovori treba da budu okončani za manje od 60 dana", rekao je Kurc austrijskom dnevniku "Kronen cajtung".

Da bi formirao koalicionu vladu Kurcu su potrebne samo dvije austrijske partije koje su preške cenzus Socijaldemokrate /SPO/ i Slobodarska partija /FPO/.

Kurc trenutno održava preliminarnu rundu razgovora sa liderima svih parlamentarnih stranaka.

U intervjuu za tabloid "Osterajh" Kurc je istakao da njegova partija ima zajednički stav sa FPO i da je već imao konstruktivne razgovore sa liderom te partije Hanc-Kristijan Štraheom.

"U razgovoru sa Štraheom stekao sam utisak da posjeduje snažnu volju da donese promjene i kreativni zamah, ali danas ću završiti razgovore a potom će uslijediti pregovori oko koalicije sa partnerom", dodaje mandatar za sastav nove austrijske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana