Koalicija sa lica zemlje zbrisala grad Raku

Koalicija sa lica zemlje zbrisala grad Raku 22.10.2017 13:07 | Srna

Moskva - Rusija je optužila koaliciju predvođenu SAD da su sirijski grad Raku "zbrisali sa lica zemlje" svojom taktikom vatrenih tepiha na isti način na koji su Amerika i Britanija bombardovali njemački grad Drezden 1945. godine.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da sve ukazuje na to da Zapad sada hrli da obezbijedi finansijsku pomoć Raki kako bi prikrili dokaze sopstvenih zločina.

Portparol Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov istakao je da je prije sukoba u Raki živjelo oko 200.000 ljudi ali da ih sada ima oko 45.000.

"Grad Raku je zadesila sudbina Drezdena 1945. godine, zbrisan je sa lica zemlje englesko-američkim bombardovanjem", kaže Konašenkov.

Sirijske milicije koje imaju podršku koalicije predvođene SAD prošle sedmice proglasile su pobjedu nad militantima u Raki nakon četvoromjesečnih sukoba.

Rusija je pozdravila obećanja Zapada da će finansijski pomoć obnovu Rake, ali je Konašenkov podsjetio da su odbijeni brojni zahtjevi Moskve da se humanitarna pomoć dostavi sirijskim civilima i u drugim dijelovima te zemlje.

"Šta je iza užurbanosti zapadnih prijestonica da se obezbjedi finansijska pomoć samo za Raku. Samo je jedno objašnjenje, žele da što je prije moguće prikriju dokaz varvarskog bombardovanja američkih vazduhoplovnih snaga i koalicije i da u ruševine zatrpaju više hiljada žoslobođenihž civila", kaže Konašenkov.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica