Još se pamti vatrena lopta iznad Lokerbija

Boris Đurić
Još se pamti vatrena lopta iznad Lokerbija

Lokerbi - Avion “boing 747” američke kompanije “Pan Am”, koji je letio iz Londona za Njujork, eksplodirao je u vazduhu i pao na škotski gradić Lokerbi prije ravno 30 godina.

 

Velika Britanija je ovu tragediju okarakterisala kao teroristički napad i na tome je ustrajala do dan-danas jer dokazi navode da je avion oboren. U petak je odata počast stradalima, a očevici su se sa suzama u očima prisjetili velike vatrene lopte iznad Lokerbija. Niko od 259 putnika i članova posade u avionu nije preživio pad, dok je na zemlji nastradalo 11 osoba. Uzrok nesreće je bila bomba sakrivena u radio-kasetofonu koja je eksplodirala oko sedam časova uveče, u blizini lijevog rezervoara sa gorivom.

Odmah nakon toga nos aviona naglo se okrenuo prema zemlji i za svega nekoliko sekundi je pao na dio Lokerbija, naselje Šervud Kres.

Piter Giseki gledao je TV u dnevnoj sobi, a djeca su mu spavala na spratu kuće kada je čuo nešto kao grmljavinu.

- Otišao sam do prozora i vidio veliki sjaj na nebu, da bi za nekoliko sekundi uslijedila eksplozija i prozori na kuću su se rasuli. Udar je bio toliko jak da su vrata zamrzivača otpala. Ličilo je kao da se pakao otvorio nad nama - ispričao je Giseki.

Dodao je da se potom pribrao i izašao iz kuće da vidi šta se dešava. Krenuo je na zadnja vrata i zaprepastio se kada je u dvorištu vidio dosta dijelova aviona i kratere na zemlji.

- Uspio sam da nađem svetiljku i, kada sam pogledao prema ogradi, vidio sam tijelo djevojke bez cipela.  Tada sam se baš prepao. Sve je djelovalo kao iz filmova strave i užasa - prisjetio se Giseki.

Trogodišnja istraga FBI-ja i škotske policije za rezultat je imala hapšenje dvojice libijskih obavještajaca Abdela al Megranija i Al Amina Fimaha u novembru 1991.

Na suđenju 2000. godine Fimah je oslobođen, dok je Al Megrani osuđen za teroristički napad i dobio je 27 godina zatvora.

Ipak, pušten je na slobodu 2009. zbog teške bolesti, a umro je tri godine kasnije u Tripoliju, tvrdeći da je bio nevin.

Mnoge porodice žrtava i dan-danas vjeruju da je njegova presuda bila izvrtanje pravde jer misle da je još ljudi bilo uključeno u obaranje aviona. Kolin Gordon je izgubio stariju sestru Oliv, koja se, na nesreću, ukrcala  na kobni let jer je bila zakasnila na svoj redovni let.

On kaže da je u nastupajućim godinama najteže bilo gledati šta se dešava sa njihovom majkom.

- Mislim da je to najteža stvar. Gledati majku kako prolazi kroz ono što užasava svakog roditelja - da sahrani sopstveno dijete. To je bio najteži momenat - rekao je Gordon.

Iranski obavještajac

Mnoge su teorije izlazile u javnost tokom dugogodišnje istrage. Jednu od najupečatljivijih plasirao je bivši iranski obavještajac Abolgasem Mesbahi - teroristički napad na avion kompanije “Pan Am”, koji se desio u decembru 1988, naručile su iranske vlasti, a izvršila sirijska teroristička organizacija.

Rekao je da je avion “Pan Ama” oboren u znak odmazde zbog toga što je šest mjeseci ranije američka mornarica oborila iranski avion, pri čemu je život izgubilo 290 ljudi, objavio je britanski list “Telegraf”.

Bivši iranski obavještajac tvrdi da je obaranje “Pan Amovog” aviona naložio ajatolah Homeini kako bi u potpunosti bilo kopirano ono što se dogodilo s iranskim “erbasom”.

Rekonstrukcija

Više od 10.000 ostataka aviona pronađeno je na površini od oko 2.000 kilometara kvadratnih. Glavno tijelo aviona bilo je rekonstruisano na aerodromu Fernborou, na jugu Engleske, i otkrivena je rupa od 50 centimetara nastala eksplozijom u kargo prostoru. Serijom testnih eksplozija određeni su mjesto eksplozije i količina upotrijebljenog eksploziva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana