Izbjegnut sudar putničkih aviona iznad Londona

Agencije
Izbjegnut sudar putničkih aviona iznad Londona

London - Dramatičan trenutak dve putničke letjelice čiji se putevi na nebu ukrštaju dok se spremaju da slete na Hitrou.

Letelicama u kojima se nalazilo stotine putnika ukrstili su se putevi, pa su se u jednom trenutku nalazile jedna ispod druge. Prizor je sa Zemlje bio još dramatičniji jer je izgledalo kao da će se u svakom trenutku sudariti.


Fotografiju je napravio sedamdesetogodišnji Kris Hajn dok je sjedio u svom dvorištu nadomak aerodroma Hitrou.

"Često gledam avione dok kruže i čekaju da slete na Hitrou. Ova dva su mi privukla pažnju jer su letjela jako blizu jedan drugog. Bio sam šokiran, pa sam uzeo telefon i slikao ih. Toliko su bili blizu da sam vidio i koji su avioni – jedan je bio Virdžin Atlantik A340, drugi Britiš ervejz 787 drimlajns. Još mi nije jasno zašto su dvije letjelice čiji je raspon krila 60 metara letjele tako blizu", rekao je penzionisani inženjer.

Kako kaže, nemoguće je da putnici nisu bili svjesni ove situacije.

"Kada shvatite da obe letjelice lete pri brzini od 463 kilometra na čas, onda se zaista zapitate koliko je bezbjedno ovo načičkano nebo iznad nas."

Ipak, oglasili su se i stručnjaci, među kojima je konsultant Džon Hačinson, koji je rekao da u ovom slučaju razloga za brigu nema.

"Iako letjelice izgledaju kao da su ekstremno blizu, između njih se nalazi 300 metara. Avioni su opremljeni sjajnim sistemima koji bi digli uzbunu da su se previše približili jedan drugom, a sve to motri i kontrola leta. Veoma je neuobičajeno da dođe do neke opasnosti po putnike", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana