Istočni blok EU protiv širenja Sjevernog toka

Agencije
Istočni blok EU protiv širenja Sjevernog toka

Brisel - Planovi Rusije za proširenje gasovoda "Sjeverni tok" do njemačke u suprotnosti su sa interesima Evropske unije i mogli bi da dovedu do dodatne destabilizacije Ukrajine, navedeno je u pismu deset evropskih vlada upućenom na adresu Evropske komisije.

Grupa evropskih kompanija je u septembru potpisala ugovor sa ruskom gasnom kompanijom "Gasprom" o proširenju gasovoda "Sjeverni tok" do Njemačke, čime bi bila zaobiđena teritorija Ukrajine.

U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navedeno je da bi taj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, uz apel na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU.

- Stav Evropske komisije o projektu "Sjeverni tok 2" će takođe bitno uticati na percepciju zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU među njenim ključnim saveznicima i tradicionalnim partnerima - istaknuto je u pismu.

Proširenje gasovoda "Sjeverni tok" bi, kako je istaknuto, moglo imati ozbiljne posljedice po Ukrajinu i zemlje EU.

- Očuvanje tranzitne rute preko Ukrajine je u strateškom interesu cjelokupne EU i to ne samo iz perspektive energetske bezbjednosti, već i zbog unapređenja stabilnosti u regionu istočne Evrope - ocijenio je desetočlani blok zemalja.

Evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete izjavio je da je Ukrajina bezbjedna tranzitna ruta.

- Gas treba da nastavi da teče preko Ukrajine - izjavio je Kanjete.

Pouzdanost Ukrajine kao tranzitnog područja dovode, međutim, u pitanje česte gasne krize zbog neispunjavanja obaveza prema ruskom "Gaspromu". "Gasprom" je u srijedu saopštio da obustavlja isporuke gasa Ukrajini, koja nije uplatila avans za ugovorene količine tog energenta. Time je ponovo ugroženo i snabdijevanje Evrope, za koju je ruski gas ključni energent.

Ukrajina

Ukrajinski ministar energetike Vladimir Demčišin izjavio je da njegova zemlja posjeduje rezerve od 16,5 milijardi kubnih metara gasa, što je dovoljno za sezonu grijanja. Prema njegovim riječima, Ukrajina, koja je suočena sa potencijalnim prekidom isporuka ruskog uglja, ima sopstvene zalihe dovoljne da obezbijedi stabilno funkcionisanje energetskog sistema u trajanju od 45 do 50 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana