Intervencija u Jemenu trajaće do predaje Huta

Agencije
Intervencija u Jemenu trajaće do predaje Huta

Šarm el Šeik - Šef Arapske lige Nabil al Arabi danas je izjavio da će ofanziva u Jemenu, koju predvodi Saudijska Arabija, trajati sve dok šiitski pobunjenici Huti ne predaju oružje i ne povuku se iz oblasti koje su zauzeli.

 

"Operacija će se nastaviti dok se milicije Huta ne povuku i ne predaju oružje", rekao je Arabi na početku drugog dana samita koji se održava u egipatskom ljetovalištu Šarm el Šeik, javio je AFP.

Međunarodni priznati predsjednik Jemena Abed Rabu Mansur Hadi uputio je juče sa skupa u Šarm El-Šeiku poziv stanovnicima Jemena da organizuju "masovne mirovne demonstracije".

Mansur Hadi, koga su Huti nakon osvajanja glavnog grada Sane prošle jeseni stavili u kućni pritvor, uspio je da pobjegne u Aden, grad na jugu Jemena, koji je trenutno pod opsadom pobunjenika.

Jemenski predsjednik je miliciju Huta nazvao "iranskom lutkom na koncu", optuživši je kako je svojom političkom nezrelošću uništila Jemen.

Kampanja vazdušnih napada međunarodne koalicije, koju predvodi Saudijska Arabija, odgovor je na ofanzivu jemenskog šiitskog plemena Huta, koje podržava Iran.

Huti, kao i Teheran, demantuju da ih Iran materijalno podržava i naoružava kao što se tvrdi u mnogim arapskim i zapadnim zemljama.

Sastanak Arapske lige u egipatskom ljetovalištu Šarm El-Šeik uslijedio je samo nekoliko dana nakon početka vazdušnih napada 10-očlane koalicije zemalja na položaje Huta u Jemenu.

Arapska liga formira zajedničku vojnu silu

Lideri Arapske lige, okupljeni na samitu u Egiptu, objaviće formiranje zajedničke vojne sile koja treba da se suprotstavi sve većim bezbjednosnim prijetnjama u regionu, javlja Rojters, pozivajući se na nacrt završnog kominikea.

Razrada mehanizma i logistike takve regionalne vojne sile, što je ideja egipatskog predsjednika Abdel Fataha al-Sisija, mogla bi da potraje mjesecima.

U nacrtu dokumenta se vojna sila Arapske lige definiše kao dobrovoljna, što znači da se ni od jedne države se neće zahtijevati učešće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana