Fudbaleri iz Istočnog Londona se priključili džihadistima

Daily Mail
Fudbaleri iz Istočnog Londona se priključili džihadistima

London - Petorica portugalskih fudbalera, koji su igrali u Londonu, pobjegli su u Siriju i priključili se džihadistima Islamske države (IS).

Britanski mediji navode da su ovi fudbaleri povezani sa džihadistom Džihadi Džonom, kojem je pravo ime Abdel Madžerd Abdel Beri, a odgovoran je za brojna brutalna ubistva. On se smatra odgovornim za odsijecanje glave američkim novinarima i britanskim humanitarnim radnicima.

Portugalski fudbaleri su u različito vrijeme stigli u London. Jedan od njih je trenirao u fudbalskoj akademiji gdje i slavni Kristijano Ronaldo. Riječ je o Fabiju Pokasu, a ostala četvorica su Selso Rodrigez da Košta (28), braća Saraiva, kao i Sandro (26) koji je navodno ubijen u Siriji u oktobru prošle godine.

Portugalski fudbaleri su živjeli u istočnom Londonu, a po dolasku u Britaniju sastajali su se u jednom lokalu gdje su gledali utakmice. Mediji navode da još nije poznato kako su oni promijenili vjeru po dolasku u London, ali se navodi da se u tom dijelu glavnom grada nalazi veliki broj islamskih ekstremista.

Pokas ima 22 godine, a u London je došao iz Lisabona 2012. sa željom da postane profesionalni fudbaler. Međutim, on nije uspio da stekne fudbalsku slavu, postao je pristalica IS, pobjegao u Siriju i sada se zove Abduraham al Andalus.

Selso Rodrigez da Košta trenirao je sa Arsenalom, ali se pošto nije dobio ugovor u londonskom klubu preselio se u Siriju gdje se priključio bratu Edgaru 2012.

Braća Saraiva se već godinama nalaze u Siriji, a jedan od njih je snimao ubistvo britanskih državljana, dok je drugi hvalio na društvenim mrežama islamske teroriste.

Džihadisti Islamske države regrutovali su veliki broj mladih ljudi iz cijele Evrope i svijeta, plaćajući im da se bore u njihovim redovima.

Hakeri IS

Zvanični sajt "Malezija erlajnsa" hakovala je grupa pod nazivom Lizard skvod, za koju se sumnja da tijesno sarađuje i podržava Islamsku državu. Na početnoj strani internet prezentacije avio-kompanije, koja se protekle godine suočila sa padom dva aviona i velikim brojem poginulih osvanuo je natpis "404 avion nije pronađen", što je aluzija na "404 stranica nije pronađena". Kompletna naslovna strana sajta je obojena u crno, a u sredini je postavljena fotografija maskote hakerske grupe, ispod koje je napisano da je sajt hakovan od strane Lizard skvoda, "zvaničnog internet kalifata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana