Evgenij Bužinski, ruski general: Prijeti posljednji rat u istoriji čovječanstva

Glas Srpske
Evgenij Bužinski, ruski general: Prijeti posljednji rat u istoriji čovječanstva

Moskva - Svijet je na ivici posljednjeg rata u istoriji čovječanstva, upozorio je penzionisani ruski general Evgenij Bužinski.

Kako je rekao, svijet je na ivici rata zbog događaja u vezi sa napadom u Sozberiju na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Srkipalja.

Kako tvrdi, diplomatske tenzije između Rusije i Zapada su "gore od hladnog rata" i mogle bi da se završe oružanim konfliktom.

Da podsjetimo, zbog trovanja nervnim agensom "novičkom", 150 ruskih diplomata protjerano je iz više od 25 zemalja. Rusija je uzvratila istom mjerom.

Penzionisani general rekao je da je situacija gora od hladnog rata, jer ukoliko se situacija bude razvijala na način na koji se razvija sad, mogla bi da se završi veoma loše.

- Pravi rat, gori od hladnog rata je pravi rat, posljednji rat u istoriji čovječanstva - naglasio je Bužinski za američke medije.

Kako je dodao, rat ne bi direktno bio prouzrokovan napadom u Solzberiju već onim što se dogodilo usljed toga.

- Vidite pritisak SAD, kažete da će se taj pritisak nastaviti, šta ćete postići? Ako mislite o promjeni režima, beskorisno je, tjerate Rusiju u ćošak, a to je opasna stvar - dodao je on.

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, koji je bio otrovan u toku predsjedničke kampanje, upozorio je u ponedjeljak da je Evropa "slijepa za opasnost koju Rusija predstavlja".

Juščenko, koji je otrovan 2004. godine tako što je u njegov obrok stavljen dioksin, rekao je da bi volio da "ujedinjena Evropa" shvati da je najveći izazov za za građane "srednjovjekovna politika Rusije u 21. vijeku".

Rusija negira optužbe da je umiješana u napad na Skripalja i njegovu kćerku 4. marta. Skripalj je i dalje u kritičnom stanju, dok je njegova kćerka Julija stabilnije.

Sekretar za medije britanskog premijera Tereze Mej izjavio je juče da bi Velika Britanija više voljela da ima Rusiju za konstruktivnog partnera.

On je rekao da je Mejova jasno istakla da bi Velika Britanija radije imala Rusiju za konstruktivnog partnera, ali da je dodala da je incident u Solzberiju samo dio sve agresivnijeg ponašanja Rusije.

Tramp

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je u Vašingtonu tokom susreta s troje predsjednika baltičkih zemalja da niko nije bio oštriji od njega u odnosu prema Rusiji. Tramp je dodao da on vrši pritisak na članice NATO-a da pojačaju potrošnju za odbranu. Predsjednice Estonije i Litvanije, Kersti Kaljulaid i Dalija Gribauskaite i predsjednik Letonije Raimonds Veionis su se sastali s Trampom u Bijeloj kući. Po najavama zvaničnika iz tih zemalja oni traže od Trampa da im pošalje više vojnika i ojača protivvazdušnu odbranu na istočnom krilu NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana