Državljanin BiH u Španiju vozio arsenal vojnog oružja

V. K.
Državljanin BiH u Španiju vozio arsenal vojnog oružja

Gorica - Državljanin BiH uhapšen je u Italiji nakon što je u automobilu kojim je upravljao otkriveno vojno oružje za koje se sumnja da je moglo biti iskorišćeno za izvođenje terorističkih napada.

Italijanski karabinjeri su u blizini granice Italije i Slovenije, u vozilu kojim je upravljao državljanin BiH (52) čije ime nije saopšteno, otkrili veću količinu vojnog oružja koje je, navodno, trebalo biti isporučeno u Španiji.

Sumnjivo vozilo švajcarskih registarskih oznaka je zaustavljeno nekoliko kilometara od graničnog prelaza Sant Andrea. Vozač je davao nelogične i nepotpune odgovore, što je navelo policajce da pretresu vozilo, da bi zatim našli dva poluautomatska pištolja u torbi u gepeku. Potom je urađena temeljnija pretraga vozila kojom su ispod zadnjeg sjedišta i u rezervnom točku pronađene automatske puške čiji su serijski brojevi bili izbrisani. Pronađena su i dva automatska pištolja "škorpion", šest "kalašnjikova", "pumparica" i "karabin" kalibra 22. Pronađeni su i optički nišan, dva prigušivača s obrisanim serijskim brojevima, okviri i meci. Oduzeti su dva mobilna telefona i račun, izdat u Ljubljani, na čijoj je pozadini bila nacrtana ruta kojom je trebalo da se kreće i destinacija za isporuku oružja. Navodno, to je trebalo da bude negdje u Barseloni.

Tokom ispitivanja državljanin BiH nije želio da odgovori otkud toliko vojnog oružja u autu ni da otkrije kome je bilo namijenjeno oružje, ni za šta je trebalo da se koristi u Španiji. On je zatim stavljen u pritvor na osnovu sumnje za terorizam i ilegalnog krijumčarenja oružja. Postoji mogućnost da je oružje namijenjeno kriminalnom miljeu u Barseloni, ali i da bude iskorišćeno za izvođenje terorističkih napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana