Američki carinski udar i na kineske izvoznike

Agencija
Američki carinski udar i na kineske izvoznike

Vašington - Američki predsjednik Donald Tramp razmatra uvođenje carina na uvoz kineske robe čija je godišnja vrijednost 60 milijardi dolara, a prvenstveno će se fokusirati na sektor tehnologije i telekomunikacija.

Agencija Rojters, pozivajući se na dva izvora upoznata sa tim planovima, navodi da bi konačna lista mogla obuhvatiti čak 100 proizvoda. Carine bi, uglavnom, bile usmjerene na informacionu tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije.

Na udaru Trampovih carina vjerovatno će se naći kineske visoko-tehnološke kompanije. Ta mjera je faktički osveta Kini za njenu investicionu politiku i prisiljavanje američkih kompanija da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamjenu za dozvolu da posluju na kineskoj teritoriji. Zbog toga su SAD u avgustu prošle godine pokrenule istragu o intelektualnom vlasništvu.

Kina godišnje ima 375 milijardi dolara suficita u trgovini sa SAD, a smanjenje tog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih Trampovih ciljeva, koji je još u kompaniji za predsjedničke izbore zastupao protekcionističku politiku. Njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Najava uvođenja carina za proizvode iz Kine dolazi u trenutku kada je buru izazvala Trampova prošlosedmična odluka da podigne carine na uvoz čelika za 25 odsto i aluminijuma za deset procenata iz EU.

- Carine na čelik i aluminijum relativno su beznačajne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, ali direktno carinsko gađanje Kine moglo bi da izazove oštar odgovor Pekinga. Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje da li će SAD odgovoriti na kinesku odmazdu. To bi uplašilo tržišta akcija. Zaoštravanjem sukoba položaj Kine bi bio pogoršan s obzirom na to da joj je trgovinski suficit sa Amerikom važan - kaže stručnjak za trgovinske odnose s Kinom iz istraživačke organizacije "Amerikan enterprajz institut" Derek Sizors.

Spor sa EU

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da potez Donalda Trampa podriva tradicionalne transatlantske veze i da će EU i dalje zahtijevati izuzeće od američkih tarifa čija bi primjena mogla da počne sljedeće sedmice, ali da će uporedo pripremiti kontramjere koje će pogoditi američki izvoz.

Tramp je izjavio da su tarife na uvoz čelika i aluminijuma potrebne zbog nacionalne bezbjednosti, a Malmstrom kaže da je to obmana.

- Sumnjamo da ovaj američki potez nije zasnovan na bezbjednosnim razlozima, već da predstavlja zamaskiranu ekonomsku zaštitnu mjeru - rekla je Malstrom.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk smatra da EU i SAD treba da obnove obustavljene trgovinske pregovore.

- Trgujte, a ne ratujte, gospodine predsedniče - poručio je on Trampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana