Vulin: Zagreb se neće pitati o evropskom putu Beograda

Srna
Vulin: Zagreb se neće pitati o evropskom putu Beograda

Beograd - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da od Hrvatske očekuje svaki oblik opstrukcije i ometanja Srbije na evropskom putu, ali da se Zagreb na kraju neće pitati nego će odluku donijeti moćnije zemlje.

“Kada bi Hrvatska odlučivala da li će Srbija da postoji, mi bismo odavno nestali. EU u kojoj Hrvatska donosi presudne odluke nije organizacija u kojoj bi za nas bilo mesta”, rekao je Vulin za “Večernje novosti” povodom izjave hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović koja je najavila nove ucjene na evropskom putu Srbije.

Prema njegovim riječima, politika Hrvatske do sada je pokazala da ni najmanje ne cijeni to što je Srbija dopustila da Hrvatska uđe u EU bez riješenih sporova sa susjedima i bez regulisanja imovinskih prava.

“Kad god je mogla, Hrvatska je činila sve da Srbiji oteža. Tako je u migrantskoj krizi zatvarala granice, nadajući se da će nas migranti preplaviti”, rekao je Vulin.

Ministra za evropske integracije Srbije Jadranku Joksimović ne čude izjave iz Zagreba o najavama blokade evropskog puta Srbije.

“Članstvo u EU neke od država izgleda vide kao amnestiju od sopstvenih neispunjenih obaveza u oblasti manjina, vraćanja imovine, vladavine prava i procesa pomirenja”, rekla je Joksimovićeva.

Joksimovićeva je napomenula da proces pregovora ne služi za to da svako ubacuje svoje bilateralne zahtjeve prema kandidatu, nego za to služe bilateralne platforme da bi se izbjegla do krajnosti uslovljavajuća budućnost procesa pregovora.

Ona je podsjetila da je Hrvatska, upravo u vezi sa otvaranjem poglavlja 23 i 24 /o pravosuđu i ljudskim pravima/, već pokušala da Srbiji “ubaci klipove u točkove”.

Prema njenim riječima, tokom holandskog predsjedavanja EU, u prvoj polovini 2016, postojala je dobra volja članica da se otvore ta poglavlja, ali je po dolasku u Brisel srpska delegacija saznala da je Hrvatska povukla saglasnost.

Poglavlja su, ipak, otvorena tri sedmice kasnije.

Kitarovićeva je izjavila da će, u okviru pregovaračkog procesa EU i Srbije, Zagreb uslovljavati napredak postizanjem dogovora u vezi sa otvorenim pitanjima između dvije države koja se tiču granice, manjina, sudbine nestalih, sukcesije i univerzalne jurisdikcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana