Štrbac: Presuda Kapetanu Draganu je sramota hrvatskog pravosuđa

Štrbac: Presuda Kapetanu Draganu je sramota hrvatskog pravosuđa 26.09.2017 16:49 | Srna

Beograd - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je Srni da je presuda splitskog suda od 15 godina zatvora Draganu Vasiljkoviću, zvanom Kapetan Dragan, za navodne zločine u Hrvatskoj sramota hrvatskog pravosuđa i da nema uporišta u dokazima.

Štrbac, koji je učestvovao u timu odbrane, rekao je da je neprijatno iznenađen što je Kapetan Dragan osuđen pred sudom po dvije tačke optužnice - za navodno zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.


"Prema dokazima, trebalo je da bude oslobođen po svim tačkama optužnice. Za oslobađajući presudu trebalo je da budu hrabre i poštene sudije, ali očito da nisu imali ni hrabrosti niti sudijskog poštenja. Dali su mu 15 godina zatvora, što nema uporišta u dokazima", naglasio je Štrbac.

Prema njegovim riječima, i da se desilo ono što je Vasiljkoviću stavljano na teret, da je na tvrđavi u Kninu nekog udario nogom ili ošamario, to po međunarodnim standardima ne može da bude ratni zločin, a nije ni to uradio.

Štrbac je istakao da ne može biti zločin i to što se desilo u Glini da su u toku jedne akcije, za koju ga i ne terete, u širem rejonu stradala dva čovjeka, jedan njemački novinar i jedan domaći čovjek, koji su svjesno ušli u unakrsnu vatru iako su upozoravani "i ko zna ko ih je ubio".

"Ali, eto, Hrvati ko zna koji put dokazuju da je kod njih sve moguće, da u presudama nema ni žpž od pravde, da svoje presude ne temelje na dokazima, nego na javnom mnjenju. To su političke odluke, sudije osluškuju šta narod i politika očekuje, a ne temelje je na dokazima", rekao je Štrbac.

On je dodao da razumije da su sudije od krvi i mesa i da treba da ostanu da žive u Splitu i da bi imali problema da su donijeli jedinu pravednu poštenu odluku, koja bi bila oslobađajuća presuda.

"Računao sam da će dobiti ne više od osam godina i da će danas biti slobodan, i to bi bila nategnuta presuda da zaštite sebe. Računao sam da će danas biti spakovan u avion i vraćen u Australiju", naveo je Štrbac.

On je dodao da jedva čeka da vidi obrazloženje na kojim će dokazama biti zasnovana ova presuda o krivici.

"I dalje sam ubijeđen da će na kraju suđenja, drugog ili trećeg, biti ukinuta presuda i vraćena na ponovno suđenje i da će, sve dok ga ne oslobode, biti tih ukidanja jer nema dokaza ni za optužbu, a kamoli za presudu", istakao je Štrbac.

U slučaju da ova prvostepena presuda postane pravosnažna, u nju će biti uračunato i 12 godina koje je Kapetan Dragan proveo u pritvoru u Australiji i Hrvatskoj.

"Oni njemu moraju nakon prvostepene presude produžiti pritvor, ali on bi mogao čim presuda bude pravosnažna tražiti uslovni otpust i pomilovanje, i to će dobiti. Ali njemu to nije u interesu jer da je htio kalkulisati mogao je sa njima postići sporazum o krivici i sigurno bi mu dali manje nego sada", naveo je Štrbac.

On je dodao da ne treba smetnuti s uma da bi, u slučaju da je Kapetan Dragan oslobođen, Hrvatska morala da plati štetu za neosnovani boravak u zatvoru.

"To će oni ionako morati kad-tad jer će on morati da bude oslobođen", rekao je Štrbac, navodeći da će se odbrana žaliti na ovakvu presudu za koju nema relevantnog materijala.

Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina pred sudom u Splitu za navodni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila od sredine 1991. do početka 1993. godine.

On je proglašen krivim po dvije tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica