Šešelj svjedoči u odbranu Mladića?

Srna
Šešelj svjedoči u odbranu Mladića?

Beograd - Odbrana generala Ratka Mladića potvrdila je tokom suđenja pred Haškim tribunalom da se među svjedocima odbrane koji su planirani da u narednom periodu daju iskaz nalazi i lider Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislav Šešelj.

Branko Lukić, advokat generala Ratka Mladića, naveo je da je odbrana ranije podnijela zahtjev da Šešelj svjedoči posredstvom video veze iz Srbije, gdje je na privremenoj slobodi.

Tužilac Alan Tiger zatražio je da odbrana povuče svoj zahtjev za svjedočenje putem video veze kao bespredmetan, s obzirom da je Tribunal naložio da Šešelj, zbog kršenja uslova boravka na privremenoj slobodi, bude vraćen u sudski pritvor u Ševeningenu, javljaju mediji u Srbiji.

Mladićeva odbrana je odbila da to učini, dok situacija sa Šešeljem ne bude razriješena.

Šešelj je pred Tribunalom do sada svjedočio u odbranu bivšeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića i nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

Erceg: Progon nije bila politika Banjaluke 1992. godine

Nikola Erceg, svjedok odbrane na suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, izjavio je danas pred Haškim tribunalom da nasilno protjerivanje i progon stanovništva nije bilo politika vođstva u Banjaluci 1992. godine.

Erceg, koji je bio član kriznog štaba i presjednik Vlade Autonomne Regije Krajina /ARK/, sugerisao je da je većina muslimanskih i hrvatskih civila napustila to područje dobrovoljno.

On je negirao da su pripadnici drugih nacija na području ARK diskriminisani, ali je potvrdio da su strateški ratni ciljevi, koje je u maju 1992. proklamovala Skupština Republike Srpske, između ostalih, bili razdvajanje Srba od druga dva naroda, spajanje srpskih teritorija posavskim koridorom i uklanjanje Drine kao granice među Srbima, prenose beogradski mediji.

"Prvi strateški cilj bilo je da ostanemo u Jugoslaviji i sve smo učinili da to ostvarimo. Kad nije moglo, onda se išlo dalje", naveo je Erceg.

On je rekao da je bilo protjerivanja Muslimana i Hrvata, ali da ono nije naloženo na osnovu bilo kakvog dokumenta vlasti.

Mladićeva odbrana sutra će nastaviti svoj dokazni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana