Savjet bezbjednosti u ponedjeljak o Kosovu, upitan format sjednice

Srna
Savjet bezbjednosti u ponedjeljak o Kosovu, upitan format sjednice

Njujork - Sjednica Savjeta bezbjednosti UN posvećena formiranju vojske samoproglašenog Kosova zakazana je za ponedjeljak, 17. septembra, rekao je izvor u stalnoj ruskoj misiji u UN agenciji TASS, navodeći da Zapad traži da sjednica bude održana iza zatvorenih vrata čemu se protivi Rusija.

Održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN zatražile Rusija i Srbija, nakon što je skupština u Prištini donijela odluku o formiranju vojske Kosova, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga.

Tas prenosi da s tim ciljem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u Njujork.

Isti izvor navodi da Rusija i zemlje Zapada nisu mogle da postignu konsenzus u vezi sa formatom sjednice, te da su konsultacije o tom pitanju održane iza zatvorenih vrata.

“Grupa zemalja Zapada nije dovela u pitanje održavanje sjednice, ali je predložila format iza zatvorenih vrata”, rekao je izvor, dodajući da nije postignut konsenzus zbog tih različitih pozicija.

Isti izvor navodi da je odlučeno da će predsjedavajući Savjetu bezbjednosti, stalni predstavnik Obale Slonovače, nastaviti sa konsultacijama do 17. decembra.

“Smatramo da taj pristup pokazuje nedostatak poštovanja. Zašto imate sjednice koje traju satima u otvorenom formatu, a zatvorena vrata kada se radi o Srbiji?”, upitao je izvor.

On je dodao da se stiče utisak da zapadni partneri “žele da sakriju problem iza zatvorenih vrata”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana