SPC brani kanonsku istinu pravoslavlja

Srna
SPC brani kanonsku istinu pravoslavlja

Beograd - Šef Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion izjavio je da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i njen patrijarh, dajući tačnu ocjenu onog što se danas dešava u Ukrajini, brane kanonsku istinu pravoslavlja.

“Kada Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i njen predstojatelj daju tačnu ocjenu onog što se danas dešava u Ukrajini, ne polaze od želje da učine nešto lijepo za Ruse, već da odbrane kanonsku istinu pravoslavlja, čije je napuštanje pogubno za sve crkve”, rekao je mitropolit Ilarion za “Politiku”.

Mitropolit Ilarion je naglasio da posljednja odluka Sinoda Vaseljenske patrijaršije, kojom je ukinuto pravo Moskovskoj patrijaršiji da rukopolaže kijevske mitropolite, kao i da sa raščinjenog episkopa Filareta Denisenka skine anatemu, predstavlja grubo kršenje crkvenog prava i za cilj ima legalizovanje raskolnika i upad na teritoriju Moskovske patrijaršije.

“Sa velikom žalošću mi smo bili prinuđeni da prekinemo odnose sa Carigradskom crkvom slijedeći crkvene kanone”, rekao je on.

On je podsjetio da Rusku i Srpsku pravoslavnu crkvu povezuje viševjekovna
bratska ljubav, te da imaju zajedničku istoriju i slično istorijsko iskustvo.

“Prirodno je da u tim uslovima održavamo tijesne istorijske veze trudeći se da pomažemo jedni drugima. To je svjedočanstvo zajedničke vjere koja ne podliježe ovovremenskoj političkoj konjukturi. Mi ga brižljivo čuvamo i prenijećemo ga narednim generacijama”, dodao je mitropolit Ilarion.

On je naglasio da je čak i osnivač Srpske crkve Sveti Sava primio monaški podstrig u ruskom manastiru na Svetoj Gori, te da su čitav niz istorijskih znamenitosti Beograda izgradili ruski emigranti kojima je Jugoslavija bila druga domovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana