Jeremić između nadmudrivanja Rusije i SAD

Agencije
Jeremić između nadmudrivanja Rusije i SAD

NjUJORK - Bivši šef srpske diplomatije jedini je od kandidata iz istočne Evrope koji su ostali u užem krugu u izboru za generalnog sekretara UN, a cijeli izbor sada se vidi kao diplomatsko nadmudrivanje Rusije i Amerike.

Članice Savjeta bezbjednosti UN trebale su juče u trećem krugu glasanja dati svoje mišljenje o kandidatima, a nakon prošlog kruga Jeremić se našao na drugom mjestu, iza Portugalca Antonija Gutereša, i tako ušao u red ozbiljnih favorita.

Mnogi nisu očekivali da će Jeremić stići tako daleko u glasanju za novog generalnog sekretara UN jer kao bivši ministar spoljnih poslova Srbije nije stekao baš puno simpatija u "zapadnim centrima moći", prije svega zbog svoje prilično oštre diplomatske borbe protiv nezavisnosti Kosova, ocjenjuje Dojče vele. Dodatna otežavajuća okolnost za njegov izbor je i navodna podrška Rusije.

Problem za Jeremića je želja pojedinih uticajnih zemalja da se na tom položaju ovog puta nađe žena, a te uslove iz istočne Evrope ispunjava jedino kandidat Bugarske Irina Bokova.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da je činjenica da je Jeremić stigao do ovog kruga glasanja veliko priznanje njegovom diplomatskom radu, uključujući tu i predsjedavanje Generalnoj skupštini UN.

Prema njegovim riječima, ako se ipak ima na umu da postoji jasno izražena želja da kandidat bude iz istočne Evrope, a i da bude žena, njegovo mišljenje je da ovo predstavlja maksimum za Jeremića.

- Ipak, činjenica da je on ovako daleko dogurao mogla bi značiti da je izgladio odnose sa zapadnim zemljama, a onda bi mu vrata u velikoj meri bila otvorena - smatra Jakšić.

Kao neko ko je aktivno lobirao protiv nezavisnosti Kosova, Jeremić je u trku za generalnog sekretara UN krenuo sa velikim otporom SAD. Javnost u Srbiji bila je prilično iznenađenja saznanjem da Rusija zapravo podržava bugarskog kandidata Irinu Bokovu, a ne Srbiju i Jeremića. To je bilo iznenađenje i zbog činjenica da je Rusija svojevremeno Bugarsku optužila za propast gasovoda "Južni tok".

Procedura

Poslije trećeg glasanja trebalo bi da bude poznato ko su favoriti za tu funkciju, ko će de fakto ispasti iz trke, ali i kako će se plasirati srpski kandidat Vuk Jeremić.

Nikola Jovanović iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj objasnio je da je jučerašnjim glasanjem završena važna faza, čiji je cilj bilo formiranje rang-liste kandidata prema stepenu, broju i jačini podrške koju uživaju u Savjetu bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana