Dodik: Srbija treba da odbaci ultimatum

Svjetlana Tadić B92, Tanjug
Dodik: Srbija treba da odbaci ultimatum

Beograd Banjaluka - Međunarodna zajednica je Srbiji dala ultimatum, a ne ponudu za pitanje Kosova, a Srbija neće pregovarati o njegovoj nezavisnosti.

Poručili su ovo danas predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Tomislav Nikolić poslije sastanka rukovodstva RS i Srbije u zgradi Predsjedništva u Beogradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da je Srpska za odbijanje ultimatuma, pogotovo prema Srbiji.

- Ovdje smo da stanemo iza rukovodstva Srbije, da pozovemo na jedinstvo. Vrijeme nikada neće oprostiti onima koji nisu u jedinstvenom frontu odluke. Mi smo za odbijanje ultimatuma, pogotovo prema Srbiji - rekao je Dodik i dodao da je potrebno brzo donijeti odluku i obavijestiti javnost o tome.

- Daćemo podršku Vladi Srbije i nastavićemo sa politikom nepriznavanja Kosova u BiH. Nije fer od Evropske unije da pitanje datuma povezuje sa pitanjem Kosova. Srpski narod na Kosovu je nepravedno kažnjavan. To poniženje ne smije da bude dio našeg karaktera. Moramo da naučimo druge šta je naš interes - kazao je Dodik i dodao da "naše iskustvo govori da se obično kada kažete 'ne' na ultimatum ne desi ništa, a ako kažete 'da' dobijate novi ultimatum".

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je  rekao da je u razgovoru s delegacijom RS državni vrh Srbije naišao na puno razumijevanje.

- U Briselu nam nije data ponuda, već ultimatum. Srbi nisu paralelan narod. Ličilo je na pregovore o nezavisnosti Kosova, a Srbija neće da pregovara o nezavisnosti, već o pravima i nadležnostima Srba i njihovih institucija - rekao je Nikolić.

Dodao je da će stavovi državnog rukovodstva u vezi sa odlukom o Kosovu biti jedinstveni i da će biti poznati danas.

- Kakva god je odluka Srbije, dio te odluke biće stav da sa Prištinom treba da nastavimo da razgovaramo. Ovaj format više nije prihvatljiv, tražićemo da razgovaramo pod okriljem organizacije čija smo članica - istakao je Nikolić.

Razgovorima delegacija RS i Srbije prisustvovali su i premijeri Željka Cvijanović i Ivica Dačić, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, te prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Prije odlaska u Beograd, u Banjaluci je juče održan sastanak predsjednika i premijera RS sa ministrima i predstavnicima užeg rukovodstva SNSD-a.

- Ultimatum koji se od strane međunarodne zajednice postavlja pred Srbiju je ponižavajući, on vrijeđa i državno i nacionalno dostojanstvo svih u Srbiji i u Srpskoj - rekao je Dodik poslije ovog sastanka.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je Vlada Srbije čvrsto opredijeljena za dijalog, za održivo rješenje za Kosmet i za evropski put Srbije. Dačić, koji je je juče u Beogradu započeo seriju konsultacija s predstavnicima stranaka vladajuće koalicije i opozicionih partija pred konačnu odluku o sporazumu sa Prištinom, dodao je da će Vlada Srbije danas dati svoje viđenje i da su razgovori sa predstavnicima stranaka bili korisni.

- Smatramo da nije korisno da sve što je do sada urađeno bude bačeno u vodu. Srbija neće voditi ratove koje gubi. Jednu bitku moramo dobiti - rekao je Dačić i podvukao da sutra nije "dan D", te da se o datumu odlučuje u junu.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je u subotu vlast da odbije ponuđeno rješenje za Kosovo i ispuni svoje najvažnije obećanje da ni pod kakvim uslovima neće predati, izdati niti prodati Kosovo.

- Nijedno državno rukovodstvo Srbije, pa ni današnje, nema ni pravo ni mandat da pristane na uslove koji nisu ispostavljeni nijednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u EU. Ulaznica je preskupa. Srbija ne bi smela da pristane da unapred plati takvu cenu za robu koja joj možda nikada neće biti isporučena. Ona to nikada u svojoj istoriji nije učinila, bez obzira na čašu žuči koju je zbog toga iz veka u vek morala da ispija - naveo je Irinej u apelu državnom vrhu Srbije.

Državni vrh je od prošle sedmice u stalnom zasjedanju. U Briselu je u utorak održana osma, i po svemu sudeći, posljednja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj nije postignut nikakav dogovor. Dvije strane imaju rok do sutra da se izjasne o rješenjima za Kosovo.

Srpsko nacionalno vijeće

Srpsko nacionalno vijeće Kosova i Metohije pozvalo je juče još jednom rukovodstvo Srbije da ne prihvati prijedlog ponuđen u Briselu, "jer bi se ovim svojevrsnim ultimatumom priznala nezavisnost Kosova, ugrozio integritet Srbije i stvorili uslovi za njenu dalju dezintegraciju".

- Srbi sa Kosova i Metohije očekuju podršku predsjednika RS da Srbija ne prihvati ultimatum Brisela - rekao je član pregovaračkog tima Srbije u dijalogu Beograda i Prištine Bojan Jakovljević.

 

Završeni sastanci sa partijama

Beograd - Ivica Dačić je informisao predstavnike parlamentarnih stranaka o dijalogu u Briselu. Sastanci sa predstavnicima DS, LDP, DSS, SPO i LSV trajali preko pet sati

Veroljub Arsić najavio da će odluka SNS biti saopštena poslije sedjnice Predsjedništva ove stranke.

Ivica Dačić završio je niz sastanaka sa liderima stranaka. Posljednji u nizu je bio sa liderom SPO Vukom Draškovićem, nakon čega se obratio novinarima, rekavši da su sastanci bili korisni, ali da nisu sazvani da bi vlada podjelila odgovornost oko ovog pitanja. On je dodao i da u utorak nije "dan D".

Lider SPO-a Vuk Drašković je nakon sastanka izjavio da Srbija treba da prihvati i potpiše sporazum sa Prištinom, ali i da zahtjeva da EU garantuje sva prava srpskom narodu na Kosovu predviđena Ahtisarijevim planom.

Premijer, potpredsjednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i sekretar Vlade Veljko Odalović primili su na sastanak i predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora i predsjednika poslaničke grupe SVM Balinta Pastora.

Nakon sastanka Pastor je rekao da je stav SVM-a nepromenjen i da ako treba da bira ta stranka je za evropski put Srbije.

Poslije 13 časova premijer se sastao sa predsjednikom poslaničke grupe Zajedno za Srbiju Dušanom Petrovićem. Pre toga se sastao sa liderom DSS Vojislavom Koštunicom.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica poručio je danas da predlog iz Brisela o Kosovu treba odbaciti po svaku cijenu i pregovore vratiti pod okrilje UN.

Premijer Srbije danas je nešto iza 12 sati imao sastanak sa predsjednikom Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem.

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je nakon toga da se zalaže za postizanje dogovora sa Prištinom, jer se time omogućava trajan mir u regionu, a Srpskoj naprednoj stranci (SNS) poručio da ne treba da joj bude važniji red unutar stranke od reda u zemlji.

Sastanku u zgradi Vlade prisustvovao je i zamenik predsjednika LDP-a Nenad Milić.

Dačić se nakon razgovora sa Jovanovićem sastao sa predsjednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom i njegovim savjetnikom Aleksandrom Nikitovićem.

Prije sastanka sa LDP, Dačić se oko pola 11 sastao da predstavnicima partija vladajućih stranaka i čelnicima opozicione Demokratske stranke Draganom Đilasom, Borislavom Stefanovićem i Bojanom Pajtićem.

Ministar ekonomije i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić istakao je da se mora naći rješenje za sporazum s Prištinom koje će Srbiju u cjelini voditi napred i obezbjediti mir na Kosovu.

Ministar Dačić je svoj dan počeo sa sastankom sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u vladi koji je počeo sa zakašnjenjem. Njemu su prisustvovali potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Geubješić, predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, predsjednik Odbora NSRS za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, predsjednik poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, predsjednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Veroljub Arsić i šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević, zamenik predsjednika Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović, predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsjednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Veroljub Arsić izjavio je da će naprednjaci konačnu odluku o ponuđenim rješenjima za Kosovo donijeti sutra na sednici Predsjedništva.

"Danas nam je premijer (Ivica Dačić) podneo izveštaj o načinu vođenja i ishodu pregovora u Briselu", rekao je Arsić novinarima ispred zgrade Vlade Srbije nakon završenog sastanka premijera sa predstavnicima vladajuće koalicije.

Arsić je pozvao političke činioce da poštuju odluku SNS-a, a državni vrh na jedinstvo imajući u vidu složenu političku situaciju.

Drugi sastanak Ivice Dačića sa predstavnicima DS-a, počeo je sa zakašnjenjem od sat vremena.Predstavnici DS nisu davali izjave nakon tog sastanka, ali su se javnosti obratili saopštenjem u kom je navedeno da Srbiji nije ponuđen konkretan dokument, već samo principi koji bi bili osnova za izradu sporazuma Beograda i Prištine.

Najavljeno je da će odluka o dijalogu biti saopštena sutra, nakon sjednice glavnog odbora SNS.

Plan sastanaka prethodno je utvrđen, ali, kao i prilikom svih sastanaka o ovako važnom pitanju, termini su "probijeni".

U intervjuu za francuski list "Mond", Dačić je naveo da Srbija ne može da prihvati sadašnji predlog Brisela, ali ni da ga odbije jer u tom slučaju ne bi dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU. Premijer je za list "Politika" rekao i da je predlog o Kosovu iz Brisela nemoguće sprovesti na terenu.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Majkl Devenport ocijenio je da će, ukoliko dogovor bude postignut, to biti važan iskorak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U Briselu je u utorak održana osma, i po svemu sudeći, posljednja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj nije postignut nikakav dogovor. Dvije strane imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasni o rešenjima za Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana