Додик: Србија треба да одбаци ултиматум

Свјетлана Тадић Б92, Танјуг
Додик: Србија треба да одбаци ултиматум

Београд Бањалука - Међународна заједница је Србији дала ултиматум, а не понуду за питање Косова, а Србија неће преговарати о његовој независности.

Поручили су ово данас предсједници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Томислав Николић послије састанка руководства РС и Србије у згради Предсједништва у Београду.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на конференцији за новинаре да је Српска за одбијање ултиматума, поготово према Србији.

- Овдје смо да станемо иза руководства Србије, да позовемо на јединство. Вријеме никада неће опростити онима који нису у јединственом фронту одлуке. Ми смо за одбијање ултиматума, поготово према Србији - рекао је Додик и додао да је потребно брзо донијети одлуку и обавијестити јавност о томе.

- Даћемо подршку Влади Србије и наставићемо са политиком непризнавања Косова у БиХ. Није фер од Европске уније да питање датума повезује са питањем Косова. Српски народ на Косову је неправедно кажњаван. То понижење не смије да буде дио нашег карактера. Морамо да научимо друге шта је наш интерес - казао је Додик и додао да "наше искуство говори да се обично када кажете 'не' на ултиматум не деси ништа, а ако кажете 'да' добијате нови ултиматум".

Предсједник Србије Томислав Николић је  рекао да је у разговору с делегацијом РС државни врх Србије наишао на пуно разумијевање.

- У Бриселу нам није дата понуда, већ ултиматум. Срби нису паралелан народ. Личило је на преговоре о независности Косова, а Србија неће да преговара о независности, већ о правима и надлежностима Срба и њихових институција - рекао је Николић.

Додао је да ће ставови државног руководства у вези са одлуком о Косову бити јединствени и да ће бити познати данас.

- Каква год је одлука Србије, дио те одлуке биће став да са Приштином треба да наставимо да разговарамо. Овај формат више није прихватљив, тражићемо да разговарамо под окриљем организације чија смо чланица - истакао је Николић.

Разговорима делегација РС и Србије присуствовали су и премијери Жељка Цвијановић и Ивица Дачић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, те први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић.

Прије одласка у Београд, у Бањалуци је јуче одржан састанак предсједника и премијера РС са министрима и представницима ужег руководства СНСД-а.

- Ултиматум који се од стране међународне заједнице поставља пред Србију је понижавајући, он вријеђа и државно и национално достојанство свих у Србији и у Српској - рекао је Додик послије овог састанка.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да је Влада Србије чврсто опредијељена за дијалог, за одрживо рјешење за Космет и за европски пут Србије. Дачић, који је је јуче у Београду започео серију консултација с представницима странака владајуће коалиције и опозиционих партија пред коначну одлуку о споразуму са Приштином, додао је да ће Влада Србије данас дати своје виђење и да су разговори са представницима странака били корисни.

- Сматрамо да није корисно да све што је до сада урађено буде бачено у воду. Србија неће водити ратове које губи. Једну битку морамо добити - рекао је Дачић и подвукао да сутра није "дан Д", те да се о датуму одлучује у јуну.

Патријарх српски Иринеј позвао је у суботу власт да одбије понуђено рјешење за Косово и испуни своје најважније обећање да ни под каквим условима неће предати, издати нити продати Косово.

- Ниједно државно руководство Србије, па ни данашње, нема ни право ни мандат да пристане на услове који нису испостављени ниједној другој држави кандидату за чланство у ЕУ. Улазница је прескупа. Србија не би смела да пристане да унапред плати такву цену за робу која јој можда никада неће бити испоручена. Она то никада у својој историји није учинила, без обзира на чашу жучи коју је због тога из века у век морала да испија - навео је Иринеј у апелу државном врху Србије.

Државни врх је од прошле седмице у сталном засједању. У Бриселу је у уторак одржана осма, и по свему судећи, посљедња рунда дијалога Београда и Приштине, на којој није постигнут никакав договор. Двије стране имају рок до сутра да се изјасне о рјешењима за Косово.

Српско национално вијеће

Српско национално вијеће Косова и Метохије позвало је јуче још једном руководство Србије да не прихвати приједлог понуђен у Бриселу, "јер би се овим својеврсним ултиматумом признала независност Косова, угрозио интегритет Србије и створили услови за њену даљу дезинтеграцију".

- Срби са Косова и Метохије очекују подршку предсједника РС да Србија не прихвати ултиматум Брисела - рекао је члан преговарачког тима Србије у дијалогу Београда и Приштине Бојан Јаковљевић.

 

Завршени састанци са партијама

Београд - Ивица Дачић је информисао представнике парламентарних странака о дијалогу у Бриселу. Састанци са представницима ДС, ЛДП, ДСС, СПО и ЛСВ трајали преко пет сати

Верољуб Арсић најавио да ће одлука СНС бити саопштена послије седјнице Предсједништва ове странке.

Ивица Дачић завршио је низ састанака са лидерима странака. Посљедњи у низу је био са лидером СПО Вуком Драшковићем, након чега се обратио новинарима, рекавши да су састанци били корисни, али да нису сазвани да би влада подјелила одговорност око овог питања. Он је додао и да у уторак није "дан Д".

Лидер СПО-а Вук Драшковић је након састанка изјавио да Србија треба да прихвати и потпише споразум са Приштином, али и да захтјева да ЕУ гарантује сва права српском народу на Косову предвиђена Ахтисаријевим планом.

Премијер, потпредсједница владе за европске интеграције Сузана Грубјешић и секретар Владе Вељко Одаловић примили су на састанак и предсједника Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора и предсједника посланичке групе СВМ Балинта Пастора.

Након састанка Пастор је рекао да је став СВМ-а непромењен и да ако треба да бира та странка је за европски пут Србије.

Послије 13 часова премијер се састао са предсједником посланичке групе Заједно за Србију Душаном Петровићем. Пре тога се састао са лидером ДСС Војиславом Коштуницом.

Предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница поручио је данас да предлог из Брисела о Косову треба одбацити по сваку цијену и преговоре вратити под окриље УН.

Премијер Србије данас је нешто иза 12 сати имао састанак са предсједником Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомиром Јовановићем.

Предсједник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић рекао је након тога да се залаже за постизање договора са Приштином, јер се тиме омогућава трајан мир у региону, а Српској напредној странци (СНС) поручио да не треба да јој буде важнији ред унутар странке од реда у земљи.

Састанку у згради Владе присуствовао је и заменик предсједника ЛДП-а Ненад Милић.

Дачић се након разговора са Јовановићем састао са предсједником Демократске странке Србије Војиславом Коштуницом и његовим савјетником Александром Никитовићем.

Прије састанка са ЛДП, Дачић се око пола 11 састао да представницима партија владајућих странака и челницима опозиционе Демократске странке Драганом Ђиласом, Бориславом Стефановићем и Бојаном Пајтићем.

Министар економије и лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић истакао је да се мора наћи рјешење за споразум с Приштином које ће Србију у цјелини водити напред и обезбједити мир на Косову.

Министар Дачић је свој дан почео са састанком са представницима парламентарних странака у влади који је почео са закашњењем. Њему су присуствовали потпредседница владе за европске интеграције Сузана Геубјешић, предсједник Скупштине Србије Небојша Стефановић, предсједник Одбора НСРС за Косово и Метохију Милован Дрецун, директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, предсједник Јединствене Србије Драган Марковић Палма, предсједник посланичке групе Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић, предсједник посланичке групе Српске напредне странке Верољуб Арсић и шеф посланичке групе Нове Србије Мирослав Маркићевић, заменик предсједника Социјалистичке партије Србије Жарко Обрадовић, предсједник Уједињених региона Србије Млађан Динкић, предсједник Нове Србије Велимир Илић, предсједник Партије уједињених пензионера Србије Јован Кркобабић, предсједник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић и предсједник Странке демократске акције Санџака Сулејман Угљанин.

Верољуб Арсић изјавио је да ће напредњаци коначну одлуку о понуђеним рјешењима за Косово донијети сутра на седници Предсједништва.

"Данас нам је премијер (Ивица Дачић) поднео извештај о начину вођења и исходу преговора у Бриселу", рекао је Арсић новинарима испред зграде Владе Србије након завршеног састанка премијера са представницима владајуће коалиције.

Арсић је позвао политичке чиниоце да поштују одлуку СНС-а, а државни врх на јединство имајући у виду сложену политичку ситуацију.

Други састанак Ивице Дачића са представницима ДС-а, почео је са закашњењем од сат времена.Представници ДС нису давали изјаве након тог састанка, али су се јавности обратили саопштењем у ком је наведено да Србији није понуђен конкретан документ, већ само принципи који би били основа за израду споразума Београда и Приштине.

Најављено је да ће одлука о дијалогу бити саопштена сутра, након сједнице главног одбора СНС.

План састанака претходно је утврђен, али, као и приликом свих састанака о овако важном питању, термини су "пробијени".

У интервјуу за француски лист "Монд", Дачић је навео да Србија не може да прихвати садашњи предлог Брисела, али ни да га одбије јер у том случају не би добила датум за почетак преговора о чланству у ЕУ. Премијер је за лист "Политика" рекао и да је предлог о Косову из Брисела немогуће спровести на терену.

Амбасадор Велике Британије у Београду Мајкл Девенпорт оцијенио је да ће, уколико договор буде постигнут, то бити важан искорак ка нормализацији односа Београда и Приштине.

У Бриселу је у уторак одржана осма, и по свему судећи, посљедња рунда дијалога Београда и Приштине, на којој није постигнут никакав договор. Двије стране имају рок до уторка, 9. априла, да се изјасни о решењима за Косово.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана