“Nije bilo istorijskog rukovanja”

B92, Tanjug
“Nije bilo istorijskog rukovanja”

Beograd/ Brisel - Premijer Dačić je poslije susreta sa Tačijem najavio da će u novembru biti održan sljedeći sastanak do kada će Srbija spremiti svoju platformu za dijalog, javio je B92.

On je za B92 rekao da na sastanku u Briselu “nije došlo do istorijskog rukovanja” kao i da je tema sastanka “bio dogovor o dijalogu”.

- Današnji sastanak je imao za cilj da Ketrin Ešton u ime EU koja je posrednik, na osnovu Rezolucije UN 1244, ustanovi da li Beograd i Priština žele da nastave i dijalog i da on bude podignut na viši nivo - rekao je Dačić.

- Mi smo u vreme formiranja vlasti, a to je govorio i predsednik Srbije više puta govorili da želimo nastavak dijaloga, da smo mi za dijalog spremni i da mi imamo najviše interese da insistiramo da se svi probelmi reševaju mirnim putem imajući u vidu da Srbi na KIM žive u jako teškim uslovima. U tom smislu bih rekao da je veoma važno i ono što sam istakao na početku današnjeg sastanka - da Srbija svojim pristanjem na učešće u dijalogu ne menja svoju pozciju kad je reč o statusu KIM - kaže Dačić za B92.

On ističe da Srbija apsolutno ne može niti želi da ovakav dijalog rezultira piznanjem jednostrane nezavisnosti Kosova, da dijalog smatra statusno neutralnim i da svaka od strana treba da se uzdržava od jednostranih poteza.

- Sa tim su se saglasili svi učesnici sastanka - kaže Dačić.

Premijer Srbije dodaje i da ne postoje teme o kojima Srbija ne želi da razgovara što ne znači da o tome postoje istovetna mišljenja, da dijalog može da ima bilo koju temu koja ne bi uticala na statusno opredjeljivanje Srbije prema KiM.

- Ono što je dogovoreno je da se dijalog nastavi, da u sledećem mesecu bude održan novi sastanak, nova runda razgovora, a za to vreme će naše državno rukovodstvo razgovarati o našoj jedinstvenoj državnoj platformi i pristupu. Možda je najvažniji rezultat ovog sastanka izražena želja za nastavkom političkog dijaloga, što jeste jedan od uslova koje je Evropski savet tražio od Srbije, a to je da se pokaže jedan vidljivi napredak u odnosima Beograda i Prištine – rekao je Dačić.

Dačić je za B92 naveo i da je ovo njemu bilo prvi put da se susreće sa predstavnicima privremenih institucija Kosova, što međutim nije slučaj za Tačija.

- Tači nam je rekao da je i u Rambujeu, da je učestvovao u dijalogu u Beču gde su bili Tadić i Koštunica, a Tači sa Čekuom i Sejdiuom tako da on očigledno ima više iskustva u pregovorima. A isto se ne bi moglo reći ni da je ovo danas bio istorijski susret - rekao je Dačić.

Premijer Srbije je izjavio za da je na današnjim sastancima sa Eštonovom bilo riječi o pitanju raseljenih na KiM, povratku srpske imovine, zaštiti kulturne baštine, zločinima i trgovini organima.

On je rekao da je na sastanku prenio da Srbija misli da nije najbolja interpretacija o teritorijalnom integritetu u izvještaju Evropske komisije i da bi bila veoma loše da takva odredba ostane.

- Najvažnije da smo pokazali da želimo da se na miran način reše ovi problemi - rekao je premijer Srbije i napomenuo da je “ovo bio dogovor oko dijaloga, a dijalog bi trebalo da obuhvati teme kao što su energetika, postignuti sporazumi, telekom, pa i politička pitanja.”

On je napomenuo i to da se sastao sa čovjekom koji je u izvještaju savjeta Evrope osumnjičen za trgovinu organima Srbija na Kosovu, istakavši da kao premijer mora da učestvuje u dijalogu.

- Rekao sam mu (Tačiju) da Kosovo koliko je njegovo, toliko je i moje, jer ja sam rođen na Kosovu,” kazao je Dačić RTS-u.

U Briselu više od sat vremena trajao sastanak Dačić-Tači- Ešton. Dogovoren nasatavak dijaloga, Dačić i Tači obavezali se da rade zajedno, navodi Ketrin Ešton.

Sastanak je uslijedio nakon odvojenih susreta Dačića i Tačija s visokom predstavnicom EU.

Visoka predstavnica EU saopštila je da je na zajedničkom sastanku sa predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem postignuta saglasnost da se dijalog nastavi i da su se Dačić i Tači obavezali da rade zajedno.

Ketrin Ešton je najavila da će do narednog sastanka doći uskoro.

- Nakon odvojenih susreta, predsedavala sam zajedničkim sastankom u mojoj kancelariji, koji je protekao u dobroj i konstruktivnoj atmosferi. Složili smo se da se dijalog dvije strane o normalizaciji nastavi i obojica su se obavezala da će raditi zajedno. Uskoro ćemo se ponovo sresti - navodi se u saopštenju visoke predstavnice.

Ona je, takođe, rekla da čvrsto vjeruje da je dijalog u interesu obje strane.

- Njegov cilj je da se poboljša život naroda i da im se pomogne da riješe probleme, a to će i Srbiju i Kosovo približiti Evropi - ocjenjuje Ešton.

Prethodno su u Briselu odvojene susrete sa Ketrin Ešton imali prvo premijer Srbije Ivica Dačić, a zatim i kosovski premijer Hašim Tači.

Dačić je juče izjavio da će sa Eštonovom razgovarati o mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine ili o početku novog pregovaračkog procesa.

Beograd hoće da razgovara ali neće razgovorima da verifikuje kosovsku nezavisnost, poručio je pred put premijer Srbije.

On je novinarima rekao da Srbija ne bježi od razgovora, da želi brzo rješenje kosovskog problema, ali da neće da dozvoli da se razgovorima verifikuje kosovska nezavisnost.

"Spremni smo na razgovore s predstavnicima EU, privremenim institucijama u Prštini, ali insistiramo na tome da nema tajnih sastanaka. Ne želim ništa da krijem, sve što radimo, radićemo javno", istakao je Dačić uz ocijenu da je to teška stvar i da su teški uslovi u kojima se nastavlja dijalog.

Premijer je izjavio da je zvanični Beograd spreman za početak procesa dogovora i političkog dijaloga sa Prištinom "ako je potrebno već sutra". Dačić je izjavio da će razgovarati sa Ketrin Ešton povodom „nastavka dijaloga ili novog pregovaračkog procesa podignutog na viši politički nivo".

On je rekao i da Srbija ne bježi ni od jedne teme ni od jednog sagovornika niti od razgovora sa bilo kojim predstavnikom prištinske vlasti.

"Priče da nećemo da razgovaramo zbog nekoga sa druge strane su deplasirane, naš interes je da se pitanje Kosova reši. S kim uostalom da vodimo dijalog ako oni nisu tu. Spremni smo da razgovaramo ali ne želimo da nas optužuju da kočimo sve to", rekao je Dačić i podsjetio da se Vlada Srbije prije nekoliko sedmica opredijelila za nastavak dijaloga.

Dačić je rekao da treba pokušati da se dođe do rješenja.

"Želimo statusno neutralni dijalog, ne dolazi u obzir da Srbija prihvati da zbog dobijanja datuma za početak pregovora sa EU pristane na nezavisnost Kosova. O svim drugim pitanjima spremni smo da razgovaramo", poručio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana