Manifestacija „Besmrtni puk“ održana u Beogradu

SRNA
Manifestacija „Besmrtni puk“ održana u Beogradu

BEOGRAD - Manifestacija "Besmrtni puk" održana je povodom Dana pobjede nad fašizmom danas u Beogradu, gdje su ulicama pronesene slike ljudi koji su se borili protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Učesnici su se okupili kod Vukovog spomenika, a zatim su, noseći slike svojih hrabrih predaka i zastave Srbije i Rusije prošetali do Groblja oslobodilaca Beograda, gdje je su položeni vijenci stradalim herojima Drugog svjetskog rata.

Povorku, u kojoj je bio i novi ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, kao i predstavnici ruske Ambasade u Srbiji i vojnog izaslanstva Ruske Federacije, predvodili su pripadnici "Noćnih vukova" na motociklima.

U državnoj ceremoniji odavanja polaganja vijenaca i cvijeća na memorijal Oslobodiocima Beograda, kod Vječne vatre i Spomenika Crvenoarmejcu učestvovali su i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko i zamjenik predsjednika Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Učestvovali su i ministar kulture Srbije Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, ministar za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, ministar bez portfelja Nenad Popović i predsjednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

Vijence i cvijeće položili su i delegacija Vojske Srbije, ambasador Azerbejdžana Kamilj Hasijev, Bjelorusije Sergej Malinovskij, Kazahstana Madi Atamkulov, članovi boračkih i drugih udruženja i brojni građani.

Manifestacija, koja je pokrenuta u Rusiji, održava se i u Srbiji od 2016. godine sa ciljem da se očuva kultura sjećanja na one koji su dali živote u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima Srbije od 1912. do 1999. godine.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana