Зуроф: Критикујем само симпатизере усташког режима и геноцидне идеологије

Срна
Зуроф: Критикујем само симпатизере усташког режима и геноцидне идеологије

Загреб - Директор јерусалимског центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф рекао је данас да никада није наметао колективну кривицу свим Хрватима и да веома опрезно усмјерава критике само према онима који су, по његовом мишљењу, симпатизери усташког режима и геноцидне идеологије.

"Никада не причам негативно о свим Хрватима, то би било апсурдно. Јасно, ако влада погријеши, осјећам да с правом могу то коментарисати", рекао је Зуроф, одговарајући предсједнику Хрватске Колинди Грабар Китаровић, која га је оптужила да покушава да наметне колективну кривицу хрватском народу.


Зуроф је њено саопштење назвао смијуријом, преносе хрватски медији.

"Њезино саопштење је смијурија, посебно с обзиром на то да сам јако опрезан да усмјерим своје критике само према онима који су по мом мишљењу симпатизери усташког режима и геноцидне идеологије", рекао је Зуроф.

Китаровићева је у јучерашњем одговору Зурофу навела да су "покушаји наметања колективне стигме Републици Хрватској, хрватском народу и хрватском исељеништву, укључујући и аргентинске Хрвате, су крајње неприхватљиви и за сваку осуду".

Директор јерусалимског центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф послао је недавно писмо Китаровићевој у којем је навео да је згрожен њеним изјавама током посјете Аргентини, када је поручила да је поносна на све генерације Хрвата које су дошле у ту земљу.

Зуроф је у писму навео да је, уколико је тачна та изјава коју је објавио портал "Индекс", Китаровићева очигледно поносна и на злогласне усташке ратне злочинце попут Анте Павелића, Еугена Кватерника, Динка Шакића, Наде Шакић, Иве Ројнице, Винка Николића и Фрање Невистића...који су побјегли у Аргентину да би избјегли казну.

Он је оцијенио да је таква изјава прикривање злочина усташког режима у НДХ, објавио је хрватски портал "24 сата".

"Таква изјава је обично прикривање језивих злочина усташког режима у НДХ и страшна увреда жртвама, њиховим породицама и онима који су се борили против њега", написао је Зуроф.

Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић назвала је усташке бјегунце који су такозваним пацовским каналима бјежали за Аргентину након слома фашистичке Независне Државе Хрватске - "Хрватима који су нашли сободу".

Китаровићева је током посјете Аргентини поручила да су "након Другог свјетског рата многи Хрвати управо у Аргентини тражили и нашли простор слободе у којем су могли свједочити своје домољубље и истицати оправдане захтјеве за слободу хрватског народа и домовине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана