Због исељавања становништва падају приходи великих компанија

ATV
Због исељавања становништва падају приходи великих компанија

Само Њемачка и Словенија одобриле су прошле године око 25.000 исељеничких виза грађанима Босне и Херцеговине.

У Њемачком министарству иностраних послова АТВ-у је потврђено да је амбасада те земље у Сарајеву одобрила 15,300 виза, док из Словеније стиже податак да се број издатих радних дозвола повећао за 50 одсто.  Посљедице ових алармантних података  све више осјећају домаће компаније, које губе раднике и зараду на тржишту. Пад прихода од продаје Бањалучка пивара у својм извјештају правда управо исељавањем становништва, а слично наводе још неке велике компаније.

-Широм земље свједоци смо одласка све већег броја радноспособних људи из земље. Ови негативни трендови се одражавају на све фирме које производе робу широке потрошње. Посебно се то осјети на паду продаје у кафићима,  напомиње је Николас Пени, директор Бањалучке пиваре.

-Тржиште БиХ карактерише  стагнација и пад потрошње услијед повећаног одлива становништва у земље Европске уније и политичке напетости у изборној години, сматрају у Сарајевском кисељаку.

– Тржиште у БиХ се, нажалост, смањује. Људи се све више исељавају. Рађа се и мањи број дјеце. Нама промет мора расти да бисмо могли запошљавати нове људе и да бисмо могли инвестирати у нове пројекте, истичу у предузећу Виолета.

Због свега је и ММФ снизио прогнозе раста за Босну и Херцеговину а њихови стручњаци наводе да исељавање становништва слаби тржиште рада и умањује економски потенцијал земље. На те проблеме већ дуго указују у Привредној комори а посебно их забрињава повећан тренд исељавања у Словенију. И док словеначки послодавци у Бањалуци организују сајмове запошљавању, у Привредној комори предлажу друге видове  сарадње.

"Ми смо указивали на овај проблем, а оно што покушавамо јесте да усмјеримо словеначке компаније да у сарадњи са нашим привредним друштвима развијају нове привредне активности. Други сегмент се свакако тиче на то да  ако је мање становништва овде то је мање тржиште и наравно за сва она привредна друштва која пласирају своје производе значи мањи простор за продају”, изјавила је Драгица Ристић, директор Привредне коморе Републике Српске.

Слични проблеми присутни су и у земљама окружења.Из Хрватске у Њемачку прошле године одселило се 56 000 грађана. Демографи процјењују да би се због тога стање код нас могло додатно погоршати.

"Евидентно је да се недостатак радне снаге у Хрватској и Словенији компензује између осталог из Републике Српске и Босне и Херцеговине. Са друге стране БиХ и Република Српска не могу из окружења из ближег окружења да рачунају на такве трендове. Два су фактора не постоје веће зараде као стимуланс за долазак радне снаге из окружења”, рекао је демограф Александар Чавић.

Масовне миграције изазвале су низ проблема на тржишту рада јер број активне радне снаге  рапидно опада. Процес исељавања тренутно успорава колапс у Њемачкој амбасади у Сарајеву која више ни не објављује дужину чекања термина  за визе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана