Zagreb: Ukradena bista Ive Lole Ribara

 Zagreb:  Ukradena bista Ive Lole Ribara 04.03.2018 22:44 | Tanjug

Zagreb - Bista partizanskoga narodnog heroja Ive Lole Ribara ukradena je danas s postolja spomenika iz parka u Prilazu baruna Filipovića u Zagrebu, potvrdila je zagrebačka Policijska uprava.

Policija navodi da je bista ukradena ranije danas, a nestanak su, kako se navodi, prijavili građani u 14,45 sati.


Prikupljene informacije o bisti policija će, najavljeno je, objaviti u ponedjeljak.

Bistu Ive Lole Ribara u park u Prilazu baruna Filipovića ponovno je postavio u oktobru prošle godine gradonačelnik Milan Bandić nakon što je početkom 90-ih skinuta sa svog postolja.

Nedugo nakon toga pokrenuta je inicijativa Kluba odbornika Neovisni za Hrvatsku za uklanjanje biste, zajedno s Bandićevim amandmanom, kojim je pristao na preispitivanje procedure o postavljanju biste koju je sam svečano otkrio.

Početkom decembra odlučeno je da Ivo Lola Ribar ostaje u parku jer odbornici zagrebačke Gradske skupštine nisu prihvatili inicijativu stranke Neovisnih za Hrvatsku.

U dva navrata, bista je bila uništena grafitnim sprejem.

Ivo Lola Ribar rođen je u Zagreb 1916., a poginuo na Glamočkom polju u BiH 1943.

Za vrijeme studija pristupio je komunističkoj omladini te 1937. vodio omladinsku komisiju CK KPJ, a od 1937. je bio i sekretar CK SKOJ-a i na toj dužnosti ostao je sve do svoje smrti.

Kao član CK KPJ i Vrhovnog štaba učestvovao je u organizovanju partizanskoga pokreta.

Bio je jedan od najbližih saradnika Josipa Broza.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica