Vulin: Nastavićemo da se naoružavamo

Vulin: Nastavićemo da se naoružavamo 07.12.2017 18:41 | Agencije

Beograd - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će Vojska Srbije nastaviti da se naoružava i unapređuje položaj svog kadra, i najavio novu stategiju odbrane do kraja ove godine.

"Vojska služi samo za jednu stvar: da se spremi za rat, a na politici je da izbegne rat koliko može. Posao političara vojske je da vojska bude jaka, moćna i zadovoiljna i naoružana", kazao je Vulin u Skupštini Srbije, odgovarajući predsjedniku Nove stranke Zoranu Živkoviću koji je tražio objašnjenje zašto je u prijedlogu državnog budžeta za 2018. godinu predviđeno veliko povećanje sredstava za naoružanje.

"To se ovdje postavlja kao fenomenalno: sad ćemo da se naoružamo pa ćemo biti lider u regionu, naravno, više nego za vrijeme Tita", rekao je Živković.

On je od srpskog ministra odbrane tražio da mu objasni na osnovu čega se Srbija naoružava i na osnovu kojeg projekta i plana.

"Da li postoji strategija odbrane? Da li je ona usvojena u ovom parlamentu", pitao je Živković.

Vulin je kazao da se "vojska naoružava po jasnim planovima koji su dostupni kome treba, u skladu s politikom zemlje".

"Strategja odbrane nacionalne bezbednosti je doneta 2009. godine baš u vreme vlade DOS-a i nadamo se da ćemo je promeniti do kraja godine, jer ne odgovara potrebama vremena", kazao je ministar, navodeći da su tu Strategiju radili oficiri stranih armija i da sada tako neće biti.

Vulin smatra da se "ponovo traži nastavak politike koja je uništavala vojsku".

"Traži se da vojska nastavi sa uništavanjem svoje opreme i naoružanja, traži se da vojska i dalje smanjuje svoj borbeni sastav, da istera iz svojih redova svakog borca, da iz svojih redova istjeramo svakoga koga su izručivali i slali svakome ko je zatražio", kazao je on.

Vulin je naglasio da Vojska Srbije "neće više uništiti nijedan tenk, neće proterati nijednog oficira, neće se nikada više stidjetio svojih vojnika".

On je pitao Živkovića zašto nije ukinuo vojsku u vrijeme svoje vladavine, ako su vjerovali da više nikada neće biti rata i da nema opasnosti.

"Ako vojska nije potrebna, ukinite je! A dok je ne ukinete, biće naoružana, imaće plate, radiće i napredovaće", rekao je Vulin.

On smatra da je potrebno stalno opremati i modernizovati vojsku, da se ne bi ponovo bez reagovanja gledalo kao 14. marta 2004. na Kosovu.

"Nisu ovo vremena kada se govorilo da Srbija nema nijednog neprijateja i da nikada više neće ratovati. Mi to ne možemo da kažemo, mi ne znamo to", kazao je Vulin.

Na primjedbe opozicije da u budžetu nije vidljiv iznos sredstava za tajnu službu, Vulin je navo da takve informacije nisu javno dostupne nigdje u svijetu.

"Za to postoje skupštinski odbori koji vrše kontrolu, pa i budžetske inspekcije koje vrše kontrolu trošenja novca", kazao je on.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica