Вучић и Си Ђинпинг разговарали о билатералним односима

Срна
Вучић и Си Ђинпинг разговарали о билатералним односима

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Пекингу са кинеским предсједником Си Ђинпингом, са којим је разговарао о билатералним односима.

Вучић је рекао да је са предсједником Кине и генералним секретаром Комунистичке партије /КП/ Кине разговарао о веома важним питањима. “Наставићемо са одличном сарадњом која постоји између наше две земље. Србија је релативно мала земља у југоисточној Европи, са седам милиона становника, и највећа је држава на западном Балкану. Знам колико има пуно значајнијих играча на међународној арени за Кину него што је Србија. Али има нешто посебно што веже наше две земље и људе, као и КП и СНС, као две највеће странке”, рекао је Вучић.

Он је панелу КП Кине “Повезивање међу људима”, одржаном уочи почетка Другог форума “Појас и пут” поручио да је Србији важно да сарађује са Кином јер је ријеч о великој сили која за разлику од других не врши притисак, већ и малим земљама прилази с поштовањем, пренијели су београдски медији.

Вучић је оцијенио да кинеска политика вођена предсједником Сијем успијева да, иако суочена са великим политичким изазовима, притисцима политичких и економских конкурената са запада, не само да постаје све моћнија већ има све више пријатеља широм свијета.

“Када говорите са великим силама Запада увек постоји нека врста притиска са којим се суочавате, а када разговарате са Кином и њеним лидерима суочени сте увек с поштовањем”, рекао је Вучић.

Он је подсјетио да је Србија била међу првим земљама које су потписале иницијативу “Један појас, један пут” и да је протеклих година, заједно са кинеским компанијама, урадила много.

Вучић, који је на Сијев позив допутовао у Кину, разговарао је и са чланом Сталног комитета Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине Вангом Хунингом.

“Имао сам изузетну част да разговарам са Вангом Хунингом о даљем развоју билатералних односа и сарадњи у оквиру иницијативе 'Један појас, један пут'“, објавио је Вучић на инстаграм налогу “Будућност Србије”.

Он је нагласио да је срећан због посвећености државног врха Кине даљем унапређењу односа двије земље.

Вучић ће учествовати на другом Форуму “Појас и пут”, који окупља 40 шефова држава и влада и биће један од тројице лидера који ће говорити на затварању скупа.

Током боравка у Кини Вучић ће разговарати и са предсједником Русије Владимиром Путином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана