Ветерани праве хаос у Загребу

Агенције
Ветерани праве хаос у Загребу

Загреб - Демобилисани борци који су јуче цијели дан протестовали на Марковом тргу у Загребу тражећи разговор са хрватским премијером Зораном Милановићем и даље не одустају од својих намјера.

У једном моменту синоћ је реаговала и интервентна полиција натјеравиши ветераме да се повуку у Цркву Светог Марка гдје се поједини и даље налазе. Група хулигана такође се прикључила протесту вређајући полицију и узвикујући фашистичку паролу "За дом спремни".

У четвртак се у Загребу окупио дио хрватских ветерама и ратних инвалида који већ мјесецима протестују испред ресорног министарства. Група демонстраната окупила се испред сједишта владе гдје су поручили да са Марковог трга неће отићи док их не прими премијер Зоран Милановић.

По хрватском закону након 22 сата забрањено је окупљање на Марковом тргу те је полиција натјерала борце да се повуку у Цркву Светог Марка гдје су преноћили.

Испред улаза у цркву је постављена метална баријера која спречава било какав улаз или излаз из цркве, а полиција је јутрос нагласила да свако ко изађе из цркве више неће смјети да се врати унутра.

Полиција такође не дозвољава да се ветерамима у цркву доставе храна и пиће.

Двојица бораца јутрос су напустила цркву око 8 сати, али нису ухапшени иако би према хрватском закону морали бити приведени.

Синоћ је у једном моменту интервеснисала и Хитна помоћ будући да је једном од предводиника ветерама Ђури Голгошком позлило. Ипак, он је јутрос добро и напомиње да неће напустити цркву док им се услови не испуне.

У питању су ветерами који више од 220 дана протестују у шатору испред ресорног министартва у Савској улици ултимативно тражећи оставку министра ветерама Предрага Матића и његових сарадника, јер сматрају да не штите довољно њихова права.

Демобилисани борци рекли су јуче на конференцији за новинаре да не постављају ултиматуме, већ само желе разговор са премијером, преносе хрватски медији.

Бранитељи су прије повлачења у цркву махали хрватским заставама и гласно викали: "Хрватска, Хрватска!" и "У бој, у бој, за народ свој!"

Након истека рока полицајци са шљемовима почели су формирати кордон уз постављену ограду на Марковом тргу. Дио ветерама почео је да вређа полицајце.

До Марковог је трга синоћ је стигла и група млађих мушкараца, који су вређали полицију и узвикивали  "За дом спремни". Полицајци су покушали да и смире али хулигани су почели да трче натјеравши интервентне бригаде да ставе шљемове на главе, јавља Јутарњи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана