Todorić održao niz sastanaka u Beogradu

Todorić održao niz sastanaka u Beogradu 26.09.2017 18:17 | Agencije

Ivica Todorić u posljednjih nekoliko nedjelja održao je niz sastanaka u Beogradu, saznaje N1 iz dva nezavisna izvora u dvije zemlje.

Todorić je razgovore vodio uoči početka objave niza tekstova na svom blogu u kojem žestoko optužuje Vladu Hrvatske za nezakonito djelovanje uoči, za vreme, i nakon donošenja LeksAgrokora.

Na sastancima u Beogradu razgovarao je s nizom hrvatskih, srpskih i britanskih medijskih i poslovnih savjetnika od kojih je želio saznati što misle o njegovoj poziciji, i planiranom istupu putem objava na svojoj veb stranici.

Todorić se sastajao i sa svojim advokatskim timom, a posebno u Beogradu i s jednim od vodećih advokata za međunarodno pravo.

Todorić je na sastanke dolazio s nizom dokumenata o kojima je od sagovornika tražio stručnu ekspertizu i procjenu njihove medijske, ali i pravne snage, u mogućim sudskim procesima.

Najzanimljiviji detalj u tim razgovorima je bila odlučnost i uvjerenost Ivice Todorića da barata činjenicama i dokazima za koje je uvjeren da mogu da sruše Vladu. Žestina s kojom je nastupao iznenadila je dio savjetnika i advokata i to toliko da su mu savjetovali oprez u procjeni činjenica koje je iznio u razgovorima.

Lista "neprijatelja"

Todorić je sastavio i svojevrsnu listu "neprijatelja".

Na vrhu liste je njegov bivši šef finansija Ivan Crnjac, i to zbog poslovnog, ali i ličnog, porodičnog odnosa koji ih je povezivao u Agrokoru do donošenja posebnog zakona o prinudnoj upravi.

Odmah iza njega je Vili Hemerberger, čovjek kojeg Todorić smatra autorom roll-up kreditnog modela u Agrokoru. Hemetsberger je, zanimljivo, bio jedan od ključnih ljudi koji je učestvovao u prodaji i preuzimanju Volksbanke od strane Sberbanke za 550 miliona evra.

Za Financial Times Hemetsberger je tada u izjavi zagovarao rusku banku i rekao kako Sberbank snažno ulazi na tržišta i raste dok se druge banke "smanjuju".

Tada je, zanimljivo, Sberbank počeo obilno da kreditira i Agrokor. Danas, Hemetsberger je kao partner Ithuba Capital iz Beča, jedan od savjetnika Ante Ramljaka u Agrokoru. A Todorić je uvjeren kako je izigrao i njega lično i Sberbanku i pomagao u ulasku fondova u Agrokor.

Iduća na listi Todorićevoj listi neprijatelja je potpredsjednica hrvatske vlade Martina Dalić, a odmah iza nje Ante Ramljak.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica