Тодорић извукао милионе евра у Швајцарску

Срна
Тодорић извукао милионе евра у Швајцарску

Загреб - Власник "Агрокора" Ивица Тодорић незаконито је присвојио 173 милиона евра добити у периоду између 2006. и 2017. године, наводи се у кривичној пријави загребачког Жупанијског државног тужилаштва, коју је објавио словеначки портал "Сиол".

Исти извор наводи да је суд на приједлог тужилаштва већ осигурао Тодорићеву имовину у Хрватској, гдје му је замрзнуто 25 одсто удјела у "Кулмеровим дворима", вили са посједом на сјеверу Загреба, некретнине у Иванић Граду, Кутини и Чазми, те новац на рачунима у Адико, Загребачкој и Кредитној банци.


Осим тога, замрзнут је и његов удио у предузећу "Агрокор пројекти", којим Тодорић и даље контролише власништво над "Агрокором", чија је номинална вриједност 715 милиона евра.

"Сиол" подсјећа да је бивши први човјек "Агрокора" осумњичен за кривична дјела злоупотребе овлаштења у пословању, кршење књиговодствених обвеза и фалсификовање докумената, а кључне сумње односе се на погрешну презентацију биланса "Агрокора".

У кривичној пријави наводи се низ неправилности, између осталог, новац који је из матичног друштва Групе пренесен на повезане и неповезане особе приказиван је у биланси као депозит, иако то није био.

Истовремено, "Агрокор" је лажно објављивао податке о обавезама према добављачима, доходак од дивиденди, добити и осталих категорија у билансу, а све то је скривено од инвеститора и јавности уз помоћ ревизора из ревизорске компаније "Бејкер тили дискордија".

Тиме је Тодорић прекршио законску обавезу заштите туђих имовинских интереса и при томе је добио незакониту предност, док је истовремено изазвао огромну материјалну штету, наводи се у кривичној пријави.

Тодорић је осумњичен и за незаконите поступке у стотинама милиона евра вриједној куповини дионица "Агрокора", које су биле у власништву Европске банке за обнову и развој и које је успио унијети у своју имовину без кориштења властитих средстава, уз помоћ Михе Главића, директора АВТ интернешенала, дугогодишњег добављача "Агрокора".

Главић је за Тодорића договорио изворе финансирања од банака, којима је новац потом враћен преко компанија из Агрокор групе, чиме је овај конзорцијум оштећен за стотину милиона евра.

У 2012. и 2013. години, непосредно прије куповине "Меркатора", Тодорић је дуг "Агрокора" затворио различитим маневрима. "Инвестко", који је 2013. године основао Мирослав Блажев, девети највећи власник "Конзума", склопио је уговор о цесији, који је према истражиоцима био фиктиван.

Тиме је Тодорић заправо на "Инвестко" пребацио терет враћања личних дугова према Хипо Алпе Адрија банци, која је претходно имала хипотеку на "Кулмеровим дворима". На овај начин Тодорић је добио 16 милиона евра.

У кривичној пријави се открива и зашто је "Агрокор" дуго имао компанију "Агрокор АГ" у Швајцарској, чији је директор био Тодорић, који је преко ње управљао разним извозно-увозним пословима, остављајући провизију на свом рачуну.

Тодорић је, као први човјек конзорцијума, потписао у име "Агрокора" уговор којим је швајцарској компанији позајмио скоро 44 милиона евра, а дио тог новца завршио је у џепу осумњиченог, јер су истражиоци пронашли податке о повучених скоро шест милиона евра.

Тим новцем који је повлачио са рачуна УБС и Кредит Свис банке Тодорић је покривао разне трошкове, а за личне и потребе других чланова породице потрошио је најмање 1,6 милиона евра, милион фунти и 200.000 долара.

Истражиоци су открили да недостаје значајног дио пословне документације швајцарске компаније "Агрокор АГ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана