Svjetski mediji objavili vijest o presudi Karadžiću

Srna
Svjetski mediji objavili vijest o presudi Karadžiću

London - Vodeći svjetski mediji objavili su danas da je Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu osudilo prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotnu robiju zbog zločina tokom rata u BiH.

Strani mediji objavili su cijeli životopis Karadžića od ulaska u politiku do hapšenja i presude i većina opisuje da je prvi predsjednik Republike Srpske “hladnokrvno” dočekao presudu.

List “Dejli mejl” navodi da se ovaj slučaj smatra ključnim za pravdu za žrtve sukoba u BiH u kojoj je tokom rata nastradalo više od 100.000 ljudi, dok su milioni ostali bez krova nad glavom.

Frans pres navodi da današnja presuda predstavlja jedan od posljednjih slučajeva proizašlih nakon raspada bivše Jugoslavije.

Piter Robinson, advokat Karadžića, rekao je agenciji AP da njegov klijent osjeća moralnu odgovornost za počinjene zločine, ali “ne i ličnu krivičnu odgovornost”.

List “Gardijan” piše da je Karadžićevo opravdanje etničkog čišćenja kao odbrana zapadne civilizacije pred muslimanima od njega stvorilo neku vrstu ikone među desničarskim ekstremistima i navodi slučaj napadača iz Novog Zelanda.

Karadžić je 2016. godine proglašen krivim za genocid i ratne zločine i osuđen je na 40 godina zatvora.

Karadžić je rekao da se presuda protiv njega bazira na “glasinama”. On je pokrenuo žalbeni postupak prošle godine, rekavši da je protjerivanje muslimana i Hrvata tokom devedesetih godina prošlog vijeka bilo “mit”, navodi AP.

Međunarodni zvaničnici u BiH apelovali su da bivše zaraćene strane poštuju odluku Tribunala i da krenu putem pomirenja.

AP navodi da je današnja odluka Mehanizma izazvalo suprotne reakcije.

Isti izvor kaže da dok su bosanski muslimani pozdravili presudu kao bar neku vrstu pravde za žrtve, Srbi u BiH smatraju da je to samo još jedan dokaz nepravednosti sudija UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana