Švercovali cigarete iz Crne Gore u Libiju vrijedne šest miliona €

Agencije
Švercovali cigarete iz Crne Gore u Libiju vrijedne šest miliona €

Atina - Grčka policija zaplijenila je cigarete vrijedne više od šest miliona evra na brodu koji je iz luke Bar plovio ka Libiji.

Akcija je sprovedena tokom vikenda, kada je brod "Golendri", koji je plovio ka Tobruku, zaustavljen kod južnog Krita prenijeli su mediji u Grčkoj. Grčka obalska straža je uhapsila šestočlanu posadu, koju su činili ukrajinski državljani. Otkrivene su cigarete "amerikan haus", a na njihovim kutijama, kako se može vidjeti na fotografijama, ispisana su arapska slova. Prema dokumentaciji na brodu, "Golendri", koji je plovio pod tanzanijskom zastavom, iz Bara u Crnoj Gori trebalo je da cigarete isporuči u Tobruk, u Libiji. Grčka policija je zaplijenila 1.557.200 kutija cigareta "amerikan haus". Obalska straža je primijetila da brod gasi navigacione uređaje, a navodno su imali informaciju da se na njemu nalazi sumnjiva pošiljka cigareta. Ovo je četvrta akcija zaustavljanja krijumčarenih cigareta iz Crne Gore prema Libiji u posljednje tri godine u Grčkoj, a juče je bila jedna od glavnih vijesti u grčkim medijima.

- Na brodu se nalazila velika količina krijumčarenih cigareta upakovanih u kartonske kutije. Vlasti su zaustavile brod kod luke Heraklion i nakon istrage je pronađeno i oduzeto ukupno 1.557.200 kutija cigareta, dok se ukupna vrijednost količine krijumčarenih cigareta procjenjuje na 6.019,186,94 evra, prenijeli su grčki mediji.

Navodi se da je policija zvanično potvrdila da je uhapsila šest članova posade, ukrajinskih državljana dok se istraga da se identifikuju saučesnici nastavlja.

Istraga o ovom slučaju biće vođena iz Atine, a uhapšena lica će biti privedena na saslušanje kod tužioca u Pireju.

Još 2015. godine grčka policija je presrela i blokirala brod GENC 3, na kome je bio tovar cigareta "kleopatra" koje su proizvedene u Duvanskom kombinatu Podgorica.

U pitanju je brend koji je originalno iz Egipta, ali je godinama proizvođen pod krajnje kontroverznim okolnostima u podgoričkoj fabrici.

Ali kada se sabere izvoz cigareta iz Crne Gore u svih tih 12 zemalja, dobije se brojka koja nije ni približna količini koja se izveze u Libiju.
Crnogorska Uprava carina više mjeseci je odbijala zahtjeve za slobodan pristup podacima o izvozu cigareta iz luke Bar u Libiju. Kada su konačno stigli, isfiltrirani podaci, prema pisanju "Dojče vele", ukazivali su na pošiljke cigareta u libijske luke Tobruk, Misurata i Bengazi. U većem dijelu carinskih dokumenata nema podataka o brendu transportovanih cigareta, iako su ti podaci morali biti navedeni.
Osim na libijsko tržište cigarete se, prema tvrdnjama izvora ovog njemačkog medija, isporučuju u Egipat, Alžir, Tunis, Liban i Siriju. U nekoliko navrata policija je hvatala krijumčare i plijenila švercovane cigarete. Libijski izvor iz obavještajne službe tvrdio je da se ilegalnom preprodajom cigareta ne bave samo krijumčari, već i razne militantne i terorističke grupe koje se na taj način i finansiraju.

"Al-Kaida" i IS

Da se švercovane cigarete iz Crne Gore transportuju brodovima i kupcima sa područja pod kontrolom libijskih islamističkih terorističkih organizacija, bliskih "Al-Kaidi" i Islamskoj državi objelodanio je sredinom prošle godine "Dojče vele". Libija je, prema navodima crnogorskog Zavoda za statistiku (MONSTAT), i pored ratnog stanja u toj zemlji, ubjedljivo najvažnija destinacija za izvoz duvanskih proizvoda iz Crne Gore. Samo u 2013, 2014. i 2015. godini iz Crne Gore u tu zemlju izvezeno je čak 3.408.090 kilograma cigareta. Crna Gora izvozi duvanske proizvode u još 12 zemalja.


Agencija nije registrovala sporni brend


Brenda cigareta "amerikan haus" registrovanog u bazi podataka crnogorske Agencije za duvan nema, što se može vidjeti i na sajtu te institucije. U pitanju je, kako se može pročitati na sajtovima posvećenim trgovini duvanom, brend koji pripada kompaniji "Britiš Ameriken tobako" (BAT) i proizvodi se u uglavnom u Turskoj, a nema nikakvih informacija kako i na koji način su ove cigarete utovarene u luci Bar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana