Štrbac: Zagreb uhodi Srbe na fejsbuku

Srna
Štrbac: Zagreb uhodi Srbe na fejsbuku

Beograd - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac izjavio je Srni da Hrvatska prati profile i uhodi mlađe Srbe na društvenim mrežama kako bi ih na osnovu navodnih neprimjernih sadržaja osudila, okrivila i zauvijek spriječila da se vrate na pradjedovska ognjišta.

Štrbac je rekao da je Srbin Mladen Lošić /46/ iz Oćestova kod Knina osuđen u Šibeniku na 16 dana zatvora jer je na svom profilu na "Fejsbuku" objavio fotografiju na kojoj sa grupom ljudi drži zastavu Ravnogorskog pokreta, te fotografije na kojim su četnički vojvoda pop Momčilo Đujić i srpski reprezentativac u košarci Miroslav Raduljica sa šubarom i kokardom na glavi.

Prema njegovim riječima, zastrašujuće je da su Lošića, koji je osuđen zbog remećenja javnog reda i mira, ali i mnoge druge Srbe koji su se "Veritasu" obratili zbog istog problema, pratili iz centrale u Zagrebu.

"Nije on jedini. Praćen je iz centrale u Zagrebu. Prvo je zadržan sat vremena na granici pri ulasku iz Srbije, gdje sad živi, u Hrvatsku, a dan po dolasku kod njega su došli policajci iz Šibenika sa `spornim` fotografijama koje su dobili iz Zagreba. To je zastrašujuće da se svaki Srbin, bez obzira na godište, prati. Prate se i oni koji nisu bili u ratu...", rekao je Štrbac.

On je naglasio da je u presudi navedeno odakle je Tužilaštvo u Šibeniku dobilo fotografije, a da je sudija u obrazloženju presude navela da "činjenica da je tužilac potresen slikama ukazuje da je i Hrvatska javnost uznemirena i potresena zbog fotografija".

"Neupućeni u zbivanja u Hrvatskoj na osnovu ove presude mogli bi izvući zaključak da se hrvatsko društvo žestoko obračunava sa svim pokušajima relativizacije i revitalizacije nekih totalističkih režima i sistema iz prošlih vremena, posebno Drugog svjetskog rata, ali upućeni znaju da to nije tako", rekao je Štrbac.

On je naglasio da je upravo suprotno i da u Hrvatskoj koja se bori protiv "Fejsbuk terorizma" u posljednjih nekoliko godina ponovo eskalira rehabilitacija ustaštva.

"Skoro godinu dana je u Jasenovcu bila postavljena spomen-ploča `hosovcima` sa ustaškim pozdravom `Za dom spremni`. Isti pozdrav praćen ustaškom ikonografijom se redovno čuje na sportskim terenima, koncertima, proslavama", podsjetio je Štrbac.

On je naglasio da se snimaju i "dokumentarci" koji falsifikuju istoriju, rehabilituju se zločinci iz vremena NDH, dižu spomenici ubicama ambasadora, spaljuju srpske novine usred Zagreba, a društvene mreže su preplavljene fotografijama Ante Pavelića i ostalih zločinaca.

"Da li je neko hapšen i odgovarao? Ako i jeste koliko mi ja poznato niko nije dobio zatvorsku kaznu. Čini mi se da je hrvatska vlast putem slučaja `Lošić` našla efikasan način da spriječi mlade Srbe da se vrate na pradjedovska ognjišta", rekao je Štrbac.

On je podsjetio da se zbog svih okolnosti tihi egzodus Srba nastavlja i da na pet iseljenika iz Hrvatske u Srbiju godišnje dolazi tek jedan povratak iz Srbije u Hrvatsku.

"Na popisu 2011. godine bilo je 186.000 Srba ili 4,36 odsto u ukupnoj populaciji. Crne su nam i precrne prognoze da će se na narednom popisu 2021. godine obistiniti projekcije Tuđmanovog establišmenta i da iz 1991. godine, a to je da će `srpsko pitanje biti riješeno za sva vremena kada Srba ne bude više od tri odsto u ukupnoj populaciji`", rekao je Štrbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana