Србији Титов аутомобил и вила на Бледу, Словенији умјетнине

Танјуг
Србији Титов аутомобил и вила на Бледу, Словенији умјетнине

Београд - Премијери Србије и Словеније Александар Вучић и Миро Церар договорили су наредне кораке у рјешавању питања наслијеђа бивше Југославије.

Вучић је на конференцији за новинаре послије сједнице двије владе рекао да Србија потражује аутомобиле Јосипа Броза Тита и вилу на Бледу, а Словенија умјетнине, те да ће та питања бити рјешена у пријатељском духу.

"Немамо великих проблема, решавамо питања од дипломатско-конзуларних представништава, до већих проблема са Београдском и Љубљанском банком у Њујорку. Ми гледамо како нама Титова возила да се врате, неки музеији, вила на Бледу, а Словенија како да се већи број уметничких дела врати у ту земљу. Ми бисмо то решили билатерално, а не кроз сукцесију. То иде у добром смеру, у пријатељском духу", рекао је Вучић.

Церар је рекао да двије земље сарађују по питању архивских докумената, да се ти архиви полако преносе у Словенију, као и у области уређења заједничке имовине и преноса конзуларно-дипломатских представништава.

"С тим процесом не смијемо стати, морамо га интензивирати, да се те ствари коначно уреде. Сарадња са Србијом ће подстаћи бољу сарадњу и са другим земљама бивше Југославије", рекао је Церар.

Он је истакао да ће Словенија добити 43 оригинална међународна споразума из Архива Србије, те да је постигнут договор о дигитализацији југословенског архива, што је заједничко наслијеђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана