Смањена казна Капетану Драгану

index.hr
Смањена казна Капетану Драгану

Врховни суд Републике Хрватске умањио је казну Драгану Васиљковићу, познатијем као Капетан Драган, осуђеним за ратни злочин над хрватским војницима и цивилима.

 Суд је Капетану Драгану казну смањио с 15 година, на јединствену правоснажну казну од 13,5 година затвора.

У правоснажној пресуди од 12. јуна, која је у петак објављена на интернет страници Врховног суда, стоји да је дјелимично прихваћена Васиљковићева жалба. За прве двије тачке оптужнице изречене су му казне од по седам година затвора, што је обједињено у јединствену казну од 13 година и шест мјесеци.

У осталим дијеловима Врховни суд потврдио је првостепену пресуду коју је сплитски Жупанијски суд објавио 26. септембар прошле године.

Васиљковић је осуђен због ратног злочина у книнској тврђави и при нападу на Глину, док је због недостатка доказа на сплитском суду ослобођен оптужбе да је наредио убиство двојице непознатих заробљених хрватских војника у фебруару 1993. у Брушкој крај Бенковца.

Током суђења је доказано да је Васиљковић као командант Јединице за посебне намјене у саставу паравојних српских јединица, односно командант Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао противно одредбама Женевске конвенције. Тако је током јулна и јула 1991. у затвору на книнској тврђави мучио, злостављао и усмрћивао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Осуђен је и да је током јула 1991. године у Глини, у договору са заповједником тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на тамошњу полицијску станицу те приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац, а потом и њихово заузимање. За вријеме напада оштећени су и уништени цивилни објекти, становништво натјерано на бијег, пљачкана имовина, те убијени и рањени цивили од којих и један страни новинар.

Капетан Драган, који има српско и аустралијско држављанство, ухапшен је прије 12 година у Аустралији гдје је живио под лажним именом и био тренер голфа. У јулу 2015. изручен је Хрватској. Од почетка је негирао дјела која су му се стављала на терет и тврдио да су свједоци давали лажне исказе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана