Рамљак: Ако сам велеиздајник, нека ми сви суде

Танјуг
Рамљак: Ако сам велеиздајник, нека ми сви суде

Загреб - Специјални повјереник хрватске владе за Агрокор Анте Рамљак признао је данас да рол-ап уговор о том концерну није добро искомунициран са јавношћу и истакао да, ако је питање његове смјене велеиздаја и ако неко сматра да су одређене клаузуле намјерно стављене у тај документ, он је, каже, спреман да му сви суде.

"Гарантујем вам, нема никаквих државних гаранција, порески обвезници нису дали новац за овај кредит и неће плати", рекао је Рамљак након састанка Ванредне управе и Агрокорових добављача.

Рамљак је најпре новинарима подијелио попис кредитора који су учествовали у ролапу, а потом истакао:

"Апсолутно сматрам да уговор можда није добро искомунициран с цијелокупном јавности. Сад се појављује као актуалан, а потписан је у јуну мјесецу. Уговор није од јуче. Замислите се зашто се баш то у овом тренутку актуализује. Ако је питање моје смјене велеиздаја, ако ви сматрате да сам ја намјерно ставио ту клаузулу, да онда сам ја велеиздајник ове државе и у реду је онда да ме сви осудите", рекао је Рамљак, пренијели су хрватски медији.

Спреман је, казао је, да га испитају чланови саборске Комисије за Агрокор.

Објашњавајући своју позицију према том уговору, Рамљак је рекао да се ту поставља питање може ли њега да смјени влада и да ли о томе одлучују кредитори.

"Гледајте, наравно да влада може у сваком тренутку да ме смјени. Наравно да кредитори о томе не одлучују. У случају да се то догоди у том тренутку наступају околности у којима повјереници одлучују да ли ће ићи на подизање каматне стопе уговорене уговором и процјењују хоће ли неко ко долази умјесто мене испунити планове. То је цијели смисао те клаузуле'''', прецизирао је Рамљак.

Он је подсјетио да је уговор потписан у условима, како је рекао, највеће нестабилности, када су сви процијењивали да је немогуће добити кредит.

То је, казао је, био тренутак када је пала је коалиција ХДЗ-а и Моста...

"У таквим условима смо разговорали. Они су инсистирали тада да се угради та клаузала која није спорна, у случају да дође до промјене околности", казао је Рамљак.

Одговарајући на писање медија да се са представницима фонда Книгхтхеад састао прије увођења Леџ Агрокора, Рамљак тврди да то нема везе једно са другим.

"Рекао сам да сам био консултован и за финансијски дио закона. Тада је у Загребу боравио огроман број људи из правних и финансијских институција и сви су тражили састанке са сваким. Нико ме није питао јесам ли се нашао са Сбербанком у том тренутком. Да, јесам. С ВТБ-ом, са Загребачком банком... Зашто су ме тражили? Ја 20 година радим овај посао, 20 година сам човјек на овом тржишту. Било који пословни човјек који дође у Хрватску и жели да се инфромише о финансијском стању, на листи од 10 имена има и моје име", одговара Рамљак.

Тврди и да не зна по којој је цијени Книгхтхеад купио обвезнице, али они су, каже, купили обвезнице и Агрокор мора да врати цијели дуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана