Пуповац: Референдум о Изборном закону погодовао би проусташким круговима

Срна
Пуповац: Референдум о Изборном закону погодовао би проусташким круговима

Београд - Предсједник Српског националног вијећа /СНВ/ Милорад Пуповац оцијенио је да би прихватање захтјева за расписивање референдума о измјенама Изборног закона, којим се тражи смањење броја и права посланика мањина у Сабору, значило корак ка обесправљивању мањина и погодовало десничарским и проусташким круговима.

Пуповац, који је и посланик у Сабору Хрватске, изјавио је за "Вечерње новости" да би сваком одговорном у држави морало бити јасно које посљедице тај референдум може да има.


"Мислим да велика већина у Сабору и Влади није за тај референдум, па се надам да та иницијатива неће проћи", рекао је Пуповац.

Он је навео да су као директна посљедица кампање за референдум услиједили бројни вербални напади на њега у посљедње двије седмице.

"Када су испред цркве прикупљали потписе вукли су људе за рукав и говорили жПотпишите против Пуповцаж, жИдемо се ријешити Пуповцаж. Ту поруку су послали и када су предавали потписе. Све је то довело до вербалне агресије и нетолеранције према мени", рекао је Пуповац.

Он је појаснио да су прикупљени потписи сада у Влади Хрватске на провјери исправности, а да ће, уколико их буде довољно, Сабор одлучивати да ли су питања у складу са Уставом, затражити од Уставног суда мишљење о томе и на крају одлучити хоће ли бити референдума.

"Што се тиче односа према мањинама, штета је већ учињена у кампањи распламсавањем негативних ставова и емоција", сматра Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана