Потврђена пресуда Јанезу Јанши

Танјуг
Потврђена пресуда Јанезу Јанши

Љубљана - Словеначки Врховни суд потврдио је пресуду Вишег суда, којом је бивши премијер Јанез Јанша осуђен на двије године затвора због корупције.

И сам Врховни суд потврдио је да је донио одлуку у овом случају, али да ће она бити објављена тек пошто све стране буду о томе обавјештене.

"Врховни суд одбацио је Јаншину жалбу, а одлука је усвојена односом гласова три према два", објавио је на свом сајту мариборски дневник "Вечер", на основу два независна незванична извора.

Лидер главне опозиционе Словеначке демократске партије (СДС) проглашен је кривим прошле године у љубљанском суду за примање мита од финског произвођача, компаније "Патрија", приликом куповине оклопних транспортера за Војску Словеније, у вријеме док је био премијер.

Осуђен је на двије године затвора и у јуну почео да служи ту казну у затвору Доб у близини Љубљане, али се ипак, мјесец дана касније, кандидовао на превременим изборима, подсјетио је АФП.

Његова странка нашла се на другом мјесту и Јанша је успио да врати своје мјесто у парламенту. Било му је дозвољено да напусти затвор да би присуствовао редовним сједницама парламента.

Експертска комисија тренутно разматра да ли овај аргумент и даље треба да остане на снази.

Према словеначком закону, грађанин може да се кандидује за парламент иако служи затворску казну, али посланик може бити суспендован, ако је осуђен на више од шест мјесеци затвора.

Јанша, који је судски процес против њега назвао политичким ловом на вјештице, био је премијер у два наврата - најприје од 2004. до 2008. а затим од 2012. до 2013. године.

Током другог мандата, Јанша је био принуђен да одступи с власти због оптужби за корупцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана