Пленковић: Неприхватљиво ми је За дом спремни

Агенције
Пленковић: Неприхватљиво ми је За дом спремни

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да му је неприхватљив поздрав "За дом спремни".

"За мене тај поздрав има предоминантно конотацију везану уз усташки режим и неприхватљив ми је", рекао је Пленковић на конференцији за новинаре упитан о његовом ставу о спорном поздраву, посебно у контексту изјаве предсједнице државе Колинде Грабар-Китаровић да је ријеч о старом хрватском поздраву компромитованом у вријеме НДХ.


Поводом данашњег премјештања спомен обиљежја за 11 припадника хрватских снага са уклесаним поздравом "За дом спремни" из Јасеновца у Новску, Пленковић је рекао да је тај случај ријешен дијалогом са удружењем које је поставило спорну плочу.

"Тиме смо рјешили прву фазу ове теме. Друга, важнија фаза, јесте јасно законско регулисање коришћења симбола тоталитарних система", додао је Пленковић.

Премијер је нагласио да ће то законско рјешење предложити Влада и да ће се на тај начин рјешити и питање поздрава "За дом спремни" као и осталих знакова тоталитарних режима да се "те теме не би злоупотребљавале и враћале Хрватску уназад".

Он је апеловао на Комисију за суочавање с прошлошћу да интензивира свој рад како би до прољећа могло да буде предложено законско рјешење.

Пленковић је одбацио тумачење представника Удружења хрватских одбрамбених снага (ХОС) који су данас на конференцији за новинаре рекли да су добили рјешење којим се легализује коришћење усташког поздрава у њиховом грбу.

Премијер је рекао да је ријеч само "о техничком усклађивању статута удружења с новим законом о удружењима" и да не треба да буде "никаквог тријумфализма који се видио у појединим изјавама представника ХОС-а".

У Новској је послијеподне постављена спомен плоча за 11 припадника хрватских снага на којој је и усташки поздрав "За дом спремни", која је раније данас скинута са зграде дјечјег вртића у Јасеновцу.

Загребачко Удружење добровољаца Хрватских одбрамбених снага (ХОС), које је прошле године и поставило плочу у Јасеновцу за погинуле саборце из ХОС, преходно је на прес конференцији у Загребу данас најавило да ће, у договору с Владом, спомен плоча "у изворном облику" бити постављена на другој локацији, у Новској.

Предсједник Савеза удружења ХОС Борислав Баришић рекао је да је договор о премјештању плоче у изворном облику постигнут пошто је за ратне ветеране био неприхватљив предлог владе да се са спомен плоче уклони поздрав "За дом спремни" који је дио званичног грба ХОС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана