Odmor u banji “kazna” za ubistvo porodice Zec

Glas Srpske
Odmor u banji “kazna” za ubistvo porodice Zec

Beograd - Od ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu danas je navršeno 27 godina. Porodicu Zec likvidirali su pripadnici rezervne jedinice MUP-a Hrvatske, pod komandom Tomislava Merčepa, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Oni su 7. decembra 1991. godine likvidirali Mihajla Zeca (38), njegovu suprugu Mariju (36) i njihovu dvanaestogodišnju kćerku Aleksandru. Po Merčepovom naređenju, Miro Bajramović je naredio pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Srbina Mihajla Zeca zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Prilikom privođenja, ispred njegove kuće na Trešnjevci, ubio ga je Siniša Rimac. Nakon likvidacije Mihajla, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju i njihovu kćer Aleksandru. Suljić ih je odveo u hotel “Panorama”, a odatle na Sljeme, gdje ih je pobio iz vatrenog oružja i naredio ostalim pripadnicima jedinice da leševe bace u jamu za smeće i zatrpaju ih.

Njihove leševe je pronašao Marijin brat Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske.

Preostalo dvoje djece porodice Zec, Gordana i Dušan, uspjeli su da prežive jer su se sakrili u kući i tako promakli ubicama. Ubice porodice Zec su ubrzo pronađene i uhapšene, a u pretkrivičnom postupku priznali su ubistva i odveli policiju na mjesto gdje su zakopali žrtve.

Za djelo zbog kojeg su bili prijavljeni prije saslušanja nije bilo predviđeno obavezno prisustvo branioca. Međutim, po rasvjetljavanju zločina, djelo je prekvalifikovano, a počinioci su se, po savjetu advokata, u istrazi branili ćutanjem, zbog čega su prethodni iskazi kao nezakoniti izuzeti iz spisa, a postupak je obustavljen.

Hrvatska Vlada je, pod pritiskom međunarodne zajednice, 2004. godine donijela odluku da djeci ubijenih Mihajla i Marije Zec, Gordani i Dušanu, dodijeli iznos od 200.000 evra kao pomoć za podmirenje troškova života, jer su kao maloljetnici ostali bez roditelja. Županijski sud u Zagrebu je u maju 2016. godine osudio Tomislava Merčepa, tadašnjeg komandanta rezervne jedinice MUP-a Hrvatske i savjetnika u istom ministarstvu, na pet godina i šest mjeseci zatvora.

Osuđen je zbog toga što “nije spriječio sebi podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila, od kojih je 23 usmrćeno”, a među ubijenima su navedena i imena Mihajla, Gordane i Aleksandre Zec.

Presudom iz februara 2017. godine, Vrhovni sud je preinačio prvostepenu presudu tako što mu je povećao kaznu na sedam godina zatvora koju, umjesto u zatvorskoj ćeliji, “izdržava” u elitnoj banji Krapinske toplice. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana