Одговор на кампању за извињење због Олује: Стрељајте их!

Tanjug
Одговор на кампању за извињење због Олује: Стрељајте их!

Сплит - Члан сплитског ХДЗ-а и бивши градски одборник Хрвоје Марушић је на Фејсбук страни Иницијативе младих за људска права из Загреба, у дијелу који се односи на њихову кампању "ИСПРИКА у вези с "Олујом", позвао на стрељање активиста за људска права, а сплитска полиција објавила је да спроводи истрагу.

Хина наводи да у полицији нису жељели да открију идентитет особе над којом се спроводи истрага започета на захтjев Иницијативе, која је поступак против Марушића затражила и хрватском Државном тужилаштву.

"Могу само да вам кратко кажем да смо информацију о том догађају добили данас и у складу с тим спроводимо криминалистичку истрагу", рекла је агенцији Антонела Лолић из сплитске полиције.

Хина наводи да су "спорни коментари упућени на садржаје које Иницијатива младих за људска права објављује у склопу кампање "ИСПРИКА којом, уз подршку више од 500 грађана, тражи од хрватске владе да упути извињење свим жртвама и породицама жртава ратних злочина и кршења људских права, који су се почињени за вријеме и непосредно након војно-полицијске операције ''Олуја''".

Како је саопштила Иницијатива, "Хрвоје Марушић је путем свог Фејсбук профила написао коментаре ''Стоко југокомунистичка, треба вам судити и стрељати вас!'''' и ''Стоко југокомунистичка, након пет година рата и агресије на РХ (Републику Хрватску) ви пишете овакве гадости... Да смо демократска држава судили би вам за велеиздају и стрељали би вас. А вјеројатно и хоће ускоро!''".

Иницијатива је изразила забринутост за стање људских права и слободу говора у Хрватској и захтијева хитну реакцију премијера Андреја Пленковића и предсједнице Колинде Грабар Китаровић који би морали да стану у одбрану слободе говора без страха од насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана