Објављена ранг-листа најмоћнијих земаља свијета

Агенције
Објављена ранг-листа најмоћнијих земаља свијета

Према најновијој ранг листи САД су задржале мјесто најмоћније земље на свијету у 2019. години, а у стопу је прате Русија, Кина и Њемачка.

Ранг листа “US News and World Report” разматра политичке и финансијске утицаје једне земље, као и њене међународне савезе, снагу њене војске и како она дјелује као међународни лидер.

Описали су САД као “доминантну економску и војну силу на свијету” и земљу која има велики културни утицај на свијет због тога што се њена популарна култура испољава у књигама, филмовима, музици и ТВ емисијама цијелог свијета.

Наводи се и да су политичке одлуке предсједника Доналда Трампа ”изазвале питања широм свијета, укључујући и најближе савезнике земље, о будућем курсу земље на глобалној сцени”.

Русија се описује као највећа свјетска земља по копненој маси и која дијели границу са више од десет земаља, а велика моћ те земље објашњава се економским растом који долази од резерви нафте и угља, и нагласком на војсци.

Кина има највеће свјетско становништво и другу највећу свјетску економију, а како се наводи у извештају доживјела је брз економски развој иако милиони још увијек живе испод границе сиромаштва у земљи.

На четвртом и петом мјесту су Њемачка и Велика Британија, а затим слиједе Француска, Јапан, Израел и Саудијска Арабија.

Првих девет земаља су исто биле рангиране и прошле године, док је овога пута у топ 10 ушла Јужна Кореја умјесто Уједињених Арапских Емирата.Највеће изненађење на

На листи је Ирак, земља која је уништена ратовима и терористичким нападима, а који се прошле године није налазио међу 80 рангираних, а сада је на високом 19. мјесту.

Србија најмоћнија у региону

Србија се нашла на 52. мјесту међу 80 најмоћнијих земаља свијета и испред је осталих земаља региона, наводи се у истраживању.

Према резултатима истраживању, иза Србије су се нашле Румунија која је на 70. мјесту, Мађарска на 71., Бугарска 73., а Хрватска на 75. мјесту.

За Србију се наводи да је то “мала земља у централно-југоисточној Европи, чија је прошлост историја европских ратова још од средњег вијека”, пренијели су београдски медији. 

На дну списка од 80 земаља су мање европске државе – Литванија, Словачка, Словенија, Летонија и Естонија.

Резултати су објављени на основу истраживања у којем је учествовало 20.000 људи из четири региона. Они су за 80 земаља приписивали одређене карактеристике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана