Obilježeno 27 godina od ubistva srpske porodice Zec

Srna
Obilježeno 27 godina od ubistva srpske porodice Zec

Zagreb - Povodom 27 godina od ubistva srpske porodice Zec u Zagrebu, grupa građana danas je položila cvijeće i zapalila svijeće na Sljemenu, gdje je održan i komemorativni skup u spomen na Mihajla, Mariju i Aleksandru.

Mihajlo Zec ubijen je ispred kućnog praga na zagrebačkoj Trešnjevci, a njegova supruga Marija i 12-godišnja kći Aleksandra u sljemenskoj šumi.

Na skupu na Medvednici, novinar Drago Pilsel održao je govor u kojem je istakao da je likvidacija Mihajla i Marije Zec, te njihovog najstarijeg djeteta, 12-godišnje Aleksandre, jedno od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije, prenose hrvatski mediji.

Za ubistvo porodice Zec uhapšeni su pripadnici jedinice ratnog zločinca Tomislava Merčepa - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović.

Iako su neki od uhapšenih pred istražnim sudijom priznali ubistva, oni su oslobođeni.

Pilsel ističe da za osuđujuću presudu nisu bili dovoljni ni svjedoci koji su vidjeli Rimca kako ubija Mihajla Zeca, niti iskazi svjedoka kojima je Mikola priznao ubistvo, kao ni brojni drugi dokazi.

“Siniša Rimac postao jedan od tjelohranitelja hrvatskog ministra obrane Gojka Šuška. Siniša Rimac je 30. maja 1995. primio orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu iz ruku predsjednika Franje Tuđmana. Shvatio sam to kao afirmaciju tog nedjela i poželjni način ponašanja”, rekao je Pilsel. Eugen Jakovčić iz Centra za suočavanje sa prošlošću u Hrvatskoj “Dokumenta”, rekao je da je današnjim činom žele odati počast svoj djeci i civilima ubijenim u ratu u Hrvatskoj.

“Ovaj zločin je jedno od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije. Sjećanje na porodicu Zec antiratno je sjećanje o kojem bi trebalo govoriti u obrazovnom sistemu”, rekao je Jakovčić.

Jakovčić je podsjetio da su vladi i gradonačelniku Zagreba uputili prijedlog da se jedna ulica u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka, gdje je ubijen Mihajlo Zec nazove njihovim prezimenom, a da se na domu na Sljemenu, gdje su majka i kći ubijene, postavi spomen-ploča.

Niko iz institucija vlasti nije odgovorio na njihov prijedlog, kao što nije ni došao na komemoraciju na Sljemenu. Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, kraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Na komemoraciji su bili i predstavnici drugih udruženja civilnog društva poput Zorana Pusića iz Građanskog odbora za ljudska prava, te Marine Škrabalo iz zadužbine “Solidarna”.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana