Nove tenzije u Zagrebu: Kao kad je Kolinda zvala Vučića

Tanjug
Nove tenzije u Zagrebu: Kao kad je Kolinda zvala Vučića

Zagreb - Najnoviji događaji u Zagrebu ponovo su podgrejali teoriju o nesuglasicama između premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon što je premijer Andrej Plenković za ponedjeljak najavio sastanak državnog vrha na temu eventualnog uvođenja sankcija Rusiji i ponovljenog poziva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Putinu da posjeti Hrvatsku, situacija u toj zemlji se poredi sa onom, kada je nakon više razmijenjenih nota, šefica države u posjetu pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, piše "Novi list".


Plenković je to negirao i novinarima u Briselu rekao da ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu spoljnu politiku i da na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njenog kontiuiranog dijaloga s ruskim čelnikom.

“Naravno da ne”, rekao je Plenković odgovrajući na pitanje postoji li dualnost u hrvatskoj spoljnoj politici s obzirom na to da je Savjet Evrope, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, oštro osudilo Rusiju smatrajući da je vrlo vjerovatno da ona stoji iza napada nervnim otrovom u Engleskoj, a istovremeno je predsjednica Grabar Kitarović pozvala Putina da posjeti Hrvatsku.

“Mi smo ovdje u multilateralnom tijelu, Evropskoj uniji. Napad kakav se dogodio u Solzberiju je krajnje neuobičajen i nedopustiv na teritoriji EU-a, članice NATO-a i stalne članice Savjet bezbjednosti", rekao je Plenković”, piše riječki Novi list.

Dodao je da te stvari u bezbjednosnom pogledu niko od partnera ili saveznica ne može da ignoriše.

"Zato je ova politička poruka stav svih članica EU i s te strane stav Hrvatske je vrlo jasan”, rekao je Plenković, prenijeli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li je poziv Putinu dio tog zajedničkog dogovora koji je usuglašen u EU da Rusija vrlo vjerovatno stoji iza napada, Plenković je rekao da je na to pitanje već odgovorio juče, kada je rekao da je riječ o kontinuitetu dijaloga predsjednice i Putina.

Na insistiranje novinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kada je vlada razmijenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda je uslijedio poziv predsjedniku Srbije da posjeti Hrvatsku, Plenković je odgovorio da nema obrasca.

“Nema obrasca. Postoji razgovor koji se odvio juče i sastanak koji se dogodio sinoć. Ja sam ovdje u ime hrvatske vlade kao i svi drugi šefovi država ili vlada iskazao solidarnost i nemam nikakvih dilema oko toga jesmo li napravili dobro jer to je jedino što se u takvoj situaciji može učiniti”, rekao je premijer.

Plenković je, naime, noćas u Briselu, najavio da će se u ponedjeljak sastati državni vrh kako bi razmotrio način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost s Velikom Britanijom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana