Невријеме спојило небо и земљу у Хрватској

24sata.hr
Невријеме спојило небо и земљу у Хрватској

Сплит - Лоше и нестабилно вријеме с кишом, често обилном, и јаким вјетром никако да престане да "хара" по Хрватској.

Од уторка у 7 сати до сриједе у 7 сати, према подацима ДХМЗ-а, посебно обилне кише било је на Силби, гдје је пало 217,5 литара кише по четворном метру, што је око четвртине просјечне количине за цијелу годину. На Исту су пале 294 литре, што је рекордна 24-сатна количина падавина у јулу. Притом је на Силби јуче од 7 до 17 сати, када је обављено ванредно мјерење, пало 114,2 литре, а од 17 сати до уторка у 7 сати нових 103,3 литре. Просјечна годишња количина је око 843 литре по квадратном метру, а до уторка је током јула пало око 330 литара, преноси 24sata.hr.

У околини Задра мјештани наводе како је невријеме у уторак послијеподне "спојило небо и земљу", а ни у сриједу ујутро није престало. Према фотографијама читалаца, у Задру је Калеларга дословно поплављена.

У сриједу ће се невријеме, које је кренуло са сјеверног Јадрана, проширити на цијелу земљу. Очекују се  киша, пљускови и грмљавина. Киша ће поновно бити мјестимично обилна, а изгледно је олујно невријеме те појава пијавица на мору.

Метеоаларм је издао црвено упозорење за подручје Лике и Горског котара и тек нешто блаже за остатак Хрватске. Црвеним се означава изузетно опасно вријеме.

"Велика штета и незгоде су могуће на великом подручју и то у већини случајева с опасношћу по живот", стоји на страницама Метеоаларма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана