Mini ex-Yu samit iza kulisa Generalne skupštine UN

Agencije
Mini ex-Yu samit iza kulisa Generalne skupštine UN

Njujork -- Uporedo s glavnom debatom na 67. zasjedanju Generalne skupštine, u sporednim salama UN tekla je živa diplomatska aktivnost lidera zemalja bivše Jugoslavije.

Od predsjednika Generalne skupštine neki očekuju da ne zaboravi region iz koga je došao.

Za malu zemlju dobra je svaka međunarodna funkcija koja joj povećava vidljivost u svijetu, kaže šef makedonske diplomatije Nikola Poposki.

Makedonac Nikola Poposki, čiji je sunarodnik Srđan Kerim prije nekoliko godina bio na istoj funkciji kao Vuk Jeremić kaže da je dobro imati predstavnika jugoistočne Evrope na visokoj funkciji bez obzira na ograničenu moć koju ta funkcija zaista nosi. Iskustva Makedonije su pozitivna, kaže Poposki.

"Mislim da moramo da pođemo od toga da smo mi mala zemlja i da je dobrodošla svaka pažnja koju dobijemo na međunarodnoj sceni. To je bio i glavni razlog što smo predstavnika Makedonije imali na toj funkciji. Mislim da se taj izbor mora posmatrati u pozitivnom kontekstu i da nema prostora za negativne konotacije. Čak i uz činjenicu da vam ta funkcija ne dozvoljava da vladate svim događajima u UN, jer je domen predsednika Generalne skupštine ograničen, ipak mislim da simbolika koja ide uz to što vaša zemlja ima predsednika GS novi veću vidljivost na međunarodnoj sceni i afirmaciju za samu zemlju. Za male zemlje to je posebno važno", kaže Popovski.

Susret u Njujorku ministri spoljnih poslova Hrvatske i Srbije iskoristili su da postave ciljeve saradnje u narednom periodu. Ministarka Vesna Pusić očekuje napredak.

"CEFTA, EFTA, problemi koji su neposredno pred nama, koji olakšavaju ekonomsku saradnju, i pitanje Evropske budućnosti i saradnje na tim temama. Čim počnete na taj način imate šanse da nešto od toga riješite, a kad riješiti osjetite da imate koristi od takve vrste komunikacije. Što se nas tiče nama je veoma drago da je on (Vuk Jeremić) i u Beogradu i Njujorku, gdje god bio", kaže Pusićeva.

Predsjedavanje Vuka Jeremića Generalnoj skupštini UN-a za region bi moglo bi da bude posmatrano kao Evrosong, šali se šef diplomatije Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija.

"Naši ljudi koji idu na Eurosong se ponašaju bez zvaničnih sporazuma, ozbiljnih pregovara, se ponašaju logično, pomažu jedni drugima. Možda nam ta muzika lakše ide u uho, pa i narod glasa. Dobro bi bilo da se i mi u politici ponašamo makar kako se ponašamo na Eurosongu. I vjerujem da bismo se tada takmičili za prva mjesta kako smo se nekada osvajali. Ako Željko Joksimović pravi pjesmu za Hari Mata Harija, ne znam šta je problem i ako je Halid Bešlić i Zdravko Čolić su najveće zvijezde u Zagrebu, a Severina u Beogradu, ne znam šta bi tu bio problem" ,kaže Lagumdžija.

Inače, lideri bivših jugoslovenskih republika govorili su na Generalnoj skupštini o raznim temama. Predsjednik Makedonije Gorđe Ivanov podsjetio je skup da Makedonija ne može da koristi ime iz ustava države jer to osporava Grčka, uprkos izgubljenom sporu pred Međunarodnim sudom pravde.

Hrvatski premijer Zoran Milanović govorio je na debati o vladavini zakona, pri čemu se založio za još bolju saradnju među državama u toj oblast i veći angažman Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana