Месић: На Балкану живимо у атмосфери продуженог хладног рата

 Месић: На Балкану живимо у атмосфери продуженог хладног рата 24.09.2017 12:49 | Танјуг

Приштина - Бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић у Приштини је, након састанка са косовским премијером Рамушем Харадинајем којег је назвао "вјечним пријатељем", учествовао на конференцији о култури и миру на Западном Балкану, гдје је казао да на Балкану "живимо у атмосфери продуженог хладног рата".

"Могу да оцијеним да се на Балкану на политичкој сцени у позитивном смислу ништа није промјенило. Живимо у атмосфери продуженог хладног рата. Европа тоне у вртлог популизма", казао је Месић на дводневној конференцији која је у суботу почела у Приштини.


РТК2 наводи да је уводну ријеч на конференцији имао предсједник Свјетске федерације мира Томас Волш, а поред Месића учествовали су и бивши предсједник Албаније Алфред Моисиу, бивши косовски предсједник Фатмир Сејдиу и посланик у косовској скупштини Слободан Петровић.

Косовски премијер Харадинај састао се јуче са Месићем и обећао је да "ни у једном тренутку неће оставити саме" припаднике "мале хрватске заједнице", а Месић је узвратио да је пријатељство са Харадинајем "вечно".

"Бићу близу њих", рекао је Харадинај Месићу, мислећи на припафнике хрватске мањине на Косову.

РТК2 је пренијо да је Харадинај "истакао снажну подршку коју је предцједник Месић дао Косову и његовом народу, у свим фазама, од мировног покрета ''90-их до ослободилачког рата и пута земље ка независности, па све до данас".

"Примјер пута Хрватске ка чланству у ЕУ и НАТО је добар примјер, на који треба да се ослања Косово у својој евроатлантској агенди", рекао је Харадинај.

Наводи се да је Месић честитао Харадинају на избору "изражавајући му најбоље жеље, за њега и народ Косова, на евроатлантском путу".

Бивши хрватски предсједник казао је да су "политичке функције пролазне, али да ће пријатељство са Рамушом Харадинајем и народом Косова бити вјечни".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица