Месић: Милошевић је Туђману нудио Цазин, Кладушу и Бихаћ као турску Хрватску

klix.ba
Месић: Милошевић је Туђману нудио Цазин, Кладушу и Бихаћ као турску Хрватску

Загреб - Бивши хрватски предсједник Стјепан Месић био је гост данашњег издања емисије "Недјељом у 2" на ХРТ-у и између осталог говорио о подјелама БиХ и састанцима Слободана Милошевића и Фрање Туђмана.

Испричао је како је с Бором Јовићем договарао састанак Туђмана и Милошевића.


"Ја сам њега питао: 'Шта вас занима у Хрватској, из гарнизона у Хрватској наоружавате побуњене Србе, који је ваш циљ? Је л' ви желите Србе из Хрватске?' Он је кратко рекао: 'Не. Они су ваши грађани, они нас не интересирају'. Упитао сам га: 'Па је л' вас интересира хрватски териториј?' Одговорио је: 'Не.'", прича Месић. "Питао сам га: 'Па што је онда ваш интерес?', а одговорио ми је: 'Нас интересира 63 посто БиХ, то је био српски териториј и то српско мора и остати'".

Додао је да је рекао, будући да је БиХ призната држава и чланица УН-а, нека се то онда рјешава преко УН-а те да је покушавао сазнати је ли могуће да они та питања која озбиљно постоје у Хрватској за столом идентифицирају и нађу одговоре, али без оружја.

"У јануару 1991. Туђман нас је обавијестио да је с Милошевићем договорио разговор у Карађорђеву. Још сам му ја рекао: 'Слушај Фрањо, не знам да ли то има смисла с обзиром на посљедице које смо имали послије једне сједнице у Карађорђеву.' Он је рекао: 'Мене занима шта Милошевић мисли, а не шта је све било у Карађорђеву'", рекао је.

Додао је да су након Туђмановог повратка са тог састанка ставили мапе на стол и да је Туђман с одушевљењем рекао: "Ево шта Милошевић нуди. Нуди Бановинске границе из 1938. године, плус Цазин, Кладушу и Бихаћ. Да вам кажем како је Милошевић рекао. Рекао је: 'Фрања, узми Цазин, Кладушу и Бихаћ, мени то не треба, то је такозвана 'турска Хрватска'. Питао сам га шта Алија каже, рекао је: 'Алија ту нема шта рећи, кад се хрватске и српске шкаре споје за трећег ту нема проблема'".

Упитан ко је још био на том састанку, Месић је рекао да се радило о тадашњем политичком врху.

На питање је ли и Туђман био изричито за такву подјелу или је само износио Милошевићев приједлог, рекао је да је само износио Милошевићев приједлог, али и да не зна шта је договорено на другом састанку.

Упитан, с обзиром на то да је деведесетих долазило до разних подјела БиХ, је ли било чудно да би и Туђман у томе могао судјеловати, рекао је како мисли да је за етничко чишћење у БиХ највише крив Венс-Овенов план.

"Мислим да је за етничко чишћење у БиХ највише крив Ванце-Оњенов план. Он никад није био потписан, никад није могао бити преводив, али пошто су њиме били предвиђени планови за Бошњаке, Хрвате, Србе, онај који је био јачи на свом простору он је чистио. Сматрам да је након тог плана дошло до највећег чишћења, али то не испричава оне који су чишћење проводили", истакао је Месић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана