Македонија мијења назив аеродрома у Скопљу

Срна
Македонија мијења назив аеродрома у Скопљу

Давос/Скопље - Влада у Скопљу промијениће назив аеродрома и међународног ауто-пута "Константин Велики" и они ће убудуће носити име "Пријатељство", као знак добре воље и побољшања односа између Македоније и Грчке, изјавио је македонски премијер Зоран Заев након данашњег састанка са грчким колегом Алексисом Ципрасом.

Заев је током разговора са Ципрасом на маргинама Свјетског економског форума у Давосу нагласио да Македонија остаје посвећена преговарачком процесу за чију је имплементацију задужен медијатор УН Метју Нимиц.


"Подићи ћемо ниво преговора, министри спољних послова ће преузети преговоре под нашим покровитељством. Они ће радити заједно са својим тимовима, што ће допринијети динамици и суштини преговарачког процеса", рекао је Заев.

Грчки премијер је најављујући отварање граничног прелаза између Македоније и Грчке - "Маркова нога" код Преспе, поручио да је жеља за рјешавањем спора око имена заједничка.

"Знам да нас много људи данас гледа, неки са скептицизмом и са забринутошћу, други са искреном надом и желио бих да покажем да нас двојица желимо да ријешимо овај проблем", навео је Ципрас.

Према његовим ријечима, осим рјешавања спора око имена, заједничка жеља је и постављање билатералних односа на чврсту основу уз међусобно поштовање, што би значило да морају да се изборе са иредентизмом.

Заев и Ципрас изразили су задовољство због искреног разговора, који је трајао два и по сата и први је састанак на премијерском нивоу у посљедњих седам година, пренијели су скопски медији.

Заев ће у суботу, 27. јануара, предсједника Македоније Ђорђа Иванова и лидере Демократске уније за интеграцију Алија Ахметија и ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицковског упознати о данашњем разговору са грчким премијером Алексисом Ципрасом.

Између Скопља и Атине од 1992. године воде се преговори у спору са именом Македонија, будући да Грчка тако назива своју сјеверну област.

Посредник УН у спору Метју Нимиц до сада је одржао више састанака са преговарачима двије земље, а на посљедњем састанку прошле седмице предао им је пакет-приједлог са именом за рјешење спора.

У том пакету, како наводе медији је пет приједлога - Република Нова Македонија, Република Сјеверна Македонија, Република Горња Македонија, Вардарска Република Македонија и Република Македонија /Скопље/.

Данас је саопштено да ће Нимиц наредне седмице наставити разговоре.

Посљедње истраживање агенције "Метрон анализис" показало је да је већина Грка против употребе термина "Македонија" у новом имену бивше југословенске републике.

У Солуну су у понедјељак, 22. јануара, одржани велики протести против употребе термина "Македонија" у будућем имену сјеверног сусједа, а нови заказани за 4. фебруар у Пиреји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана