Курц: Без великих сила нема рјешења за Косово

Танјуг
Курц: Без великих сила нема рјешења за Косово

Београд - Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је да ће свако могуће рјешење косовског проблема морати да има подршку великих сила, поготово сталних чланица Савјета безбједности УН, истакавши да грађани Србије морају да буду свјесни да без јасног напретка у односима Београда и Приштине Србија неће моћи да се прикључи Европској унији.

“У нашем је интересу да будемо у блиским партнерским односима са САД када је у питању западни Балкан и да имамо њихову подршку у охрабривању напретка у постизању рјешења за ово важно питање”, рекао је Курц у интервјуу за магазин Корд.

Како је навео, грађани Србије морају да буду свјесни “да без ефективне и јасне нормализације односа Београда и Приштине неће бити приступања ЕУ”.

“Имамо добре односе и са Београдом, и са Приштином, и покушавамо да подржимо процес (дијалога) што је више могуће”, рекао је аустријски канцелар.

Курц је поновио да је одувјек сматрао да је мјесто Србије у Европској унији, као и свих других земаља западног Балкана, додајући да оно што се дешава на западном Балкану има директан утицај на Аустрију.

Аустријски канцелар је додао да је за приступање ЕУ потребно спровести низ реформи и да је у Србији под вођством Александра Вучића већ спроведен значај број реформи.

На питање да ли је приступање Србије и других земаља западног Балкана привремено уклоњено са агенде Брисела, с обзиром на тренутна дешавања унутар ЕУ, Курц је изричито нагласио да то није тачно.

“Шта је могло да вас доведе до таквог закључка? Управо је супротно, јер је током бугарског и аустријског предсједавања ЕУ 2018. процес проширења стављен на врх агенде”, нагласио је аустријски канцелар.

На питање листа да ли су несугласице између њега и шефа српске дипломатије Ивице Дачића утицале на билатералне односе Србије и Аустрије, Курц је одговорио да су односи двије земље одлични и да обје земље имају интерес да тако и остане.

“Редовно имам сусрете са председником Вучићем и мојом колегиницом, премијерком Аном Брнабић, и ми имамо одличне личне односе. Ивицу Дачића познајем већ дуго времена и недавно смо се видели у Бечу”, казао је Курц.

Подсјетивши да је Аустрија један од главних инвеститора у Србију и да је до сада у ту земљу инвестирала преко 2,3 милијарди евра, Курц је нагласио да су аустријске компаније заинтересоване за дугорочно улагање и ширење пословања у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана