Кондолиза Рајс кандидат за америчког изасланика за Балкан?

Срна
Кондолиза Рајс кандидат за америчког изасланика за Балкан?

Београд - Бивши државни секретар САД Кондолиза Рајс главни је кандидат за америчког специјалног изасланика за Балкан, јавља „Спутњик“, позивајући се на неименовани извор.

Наводи се да је „инсистирање /самопроглашеног/ Косова на учешћу Америке у дијалогу између Београда и Приштине само врх леденог бријега у плановима које САД имају за западни Балкан“, те да је „у средишту приче, не само укључивање САД у бриселске преговоре, већ и оживљавање идеје која је прије неколико година потекла из Вашингтона о именовању њиховог специјалног изасланика за Балкан“.


Према сазнањима „Спутњика“, Рајсова је сада главни кандидат за ту функцију, а извор наводи да је „циљ јасан: америчка контрола Русије путем њихове чврсте руке на Косову и у БиХ, а све преко леђа Србије“.

Овај извор износи тврдњу да „Америка не жели да се мијеша директно у преговоре“ и да је њен циљ да фактички надгледа завршни процес у вези са Косовом, али и да ријеши питање БиХ, прије свега због политичких процеса у Републици Српској“.

„Избор Кондолизе Рајс за новог играча за Балкан задовољио би и демократе и републиканце у САД, а додатни поен јој је и то што важи за доброг познаваоца Русије“, оцијенио је саговорник „Спутњика“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана