Komemoraciji Praljku prisustvuju Tompson, Norac i Kordić

Srna
Komemoraciji Praljku prisustvuju Tompson, Norac i Kordić

Zagreb - Komemoraciji Slobodanu Praljku, koji je izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, između ostalih, prisustvuju hrvatski ministri Tomo Medved i Damir Krstičević, kontroverzni pjevač koji veliča ustaštvo Marko Perković Tompson i dva osuđena ratna zločinca - Mirko Norac i Dario Kordić.

Miroslav Tuđman, Praljkov prijatelj i sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, rekao je na skupu u zagrebačkoj dvorani „Lisinski“ da Praljak „nije bio ratni zločinac“, da je „presuda njemu uvreda pravdi“, kao i da je „suđenje bilo režirano“.


„Njegov posljednji čin nije bio teatralan i kukavički, niti potez očajnika. Njegove zadnje riječi su jasne - žSlobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbacujem vašu presuduž“, rekao je Tuđman i dodao da je suđenje šestorci lidera Herceg-Bosne „školski primjer kako ne treba voditi suđenje“.

Ministar branilaca Hrvatske Tomo Medved rekao je da cilj današnjeg skupa dostojanstveno odavanje počasti generalu Praljku.

Komemoraciji prisustvuju zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, pojedini saborski poslanici, nekadašnji funkcioneri Hrvatske, ali i brojni Praljkovi poštovaoci iz BiH i Hrvatske.

Iz Hrvatskog generalskog zbora, organizatora komemoracije su ranije naveli hrvatskim medijima da Praljkova porodica, vjerovatno, neće doći na komemoraciju, te da u „Lisinskom“ neće biti dozvoljeno isticanje „čudnih zastava ili natpisa“.

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, koji nisu oduševljeni idejom da se u centru Zagreba održava komemoracija za osuđenog ratnog zločinca, organizovaće u 17.00 časova na Trgu francuske republike paljenje svijeća za žrtve HVO-a i HV-a u BiH.

Praljak je 29. novembra izvršio samoubistvo u sudnici Haškog tribunala, popivši otrov nakon što mu je potvrđena prvostepena presuda od 20 godina zatvora za ratni zločin nad muslimanima u BiH.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 29. novembra presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice Funkcionera „Herceg-Bosne“ i državnog vrha Hrvatske sa Franjom Tuđmanom na čelu tokom rata u BiH i da je sukob Hrvata i muslimana bio međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.

U najvećem broju slučajeva potvrđene su presude da je „šestorka“ radila na etničkom čišćenju na teritoriji „Herceg-Bosne“ i njenom pripajanju Hrvatskoj ili stvaranju nove hrvatske republike na tom prostoru.

Presude su potvrđene za premijera „Herceg-Bosne“ Jadranka Prlića - 25 godina, po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka, načelnika HVO-a Milivoja Petkovića, a za komandanta Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 16 godina te za šefa Odjeljenja za zarobljene Berislava Pušića deset godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana